Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Den nya sökmotorn ger kulturellt högre förslag på sökningar efter skräpkultur.
Den nya sökmotorn ger kulturellt högre förslag på sökningar efter skräpkultur.

Google lanserar ny fördomsfull sökmotor

Publicerad: 2009-01-05

Google har idag offentliggjort att man ändrat i sökalgoritmerna för sin populära sökmotor, i fortsättningen kommer sökningar bedömas efter sitt kulturella värde. Istället för att endast lista de mest populära webbsidorna för sökordet kommer sökalgoritmen räkna ut om ämnet är intressant, ifall söktermen inte anses tillräckligt intellektuellt utmanande kommer resultatet ackompanjeras av nedlåtande kommentarer samt rekommandationer till finkulturella alternativ.

Beslutet togs efter att kritik sedan det framkommit att hela 90% av alla svenska sökningar antingen handlade om så kallade dokusåpor, modebloggar eller porr. Chefen för Google Sverige Stina Honkaama kommenterar den nya sökmotorn;

- Vi har lagt ett fantastiskt verktyg i människors händer, ett verktyg som tagit tusentals timmar att utveckla och som kan förändra världen, men seriöst, ni skulle se vilket menlöst skräp som folk söker på.

Tester av den nya sökmotorn visar att en sökning för exempelvis Expedition Robinson numera producerar resultatet; "Menade du Robinson Kruse?"

En sökning på ordet Rambo återger numera resultat för den franske 1800-tals poeten Rimbaud, likaså producerar en sökning efter den populära talkshowen Oprah resultatet, "Menade du Opera?"

Sökningar på skivförläggaren Bert Karlsson, producerar numera endast en länk till svenska Wikipedias sida om bävrar, "Bävrar (Castoridae) är en amfibisk däggdjursfamilj i ordningen gnagare".

Även sökningar efter det populära sökordet Modeblogg föreslår nu den svenske 30- och 40-talsskådespelaren Thor Modéen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev