Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Forskare befarar att artificiell intelligens enbart kommer vilja ligga. Med killar.
Forskare befarar att artificiell intelligens enbart kommer vilja ligga. Med killar.

Forskare varnar: Artificiell intelligens tänker bara på sex

Publicerad: 2011-02-16

Artificiell intelligens, (AI) är en av människan skapad intelligens som bland annat används för att styra robotar.

AI används bland annat i industrin, men även i olika nyttiga datorprogram.

Nu varnar dock en grupp forskare i Nagasaki, Japan att denna intelligens inte är så effektiv som den skulle kunna vara. Efter tre års forskning genom stickprov bland slumpmässigt utvalda robotar och datorer som styrs av artificiell intelligens har man funnit att de tänker på sex var tredje minut, precis lika ofta som den genomsnittlige mänsklige tonåringen.

Denna artificiella intelligens, skapad för att underlätta för och effektivisera människan, har alltså samma brister som de den skulle ersätta. Detta är mycket allvarligt och forskarna letar efter orsaken till det inträffade.

Forskarna har ännu inga vetenskapliga belägg, men tror att denna omfattande defekt bottnar i en säkerhetshål i det interna kommunikationsmjukvaran.

- På vanlig japanska kan man säga att det handlar om ett spammejl som av misstag öppnats av en centraldators AI och genom en uppdatering har denna information spridits som en löpeld mellan all sorts artificiell intelligens, säger Sam Urai, talesperson för de japanska forskarna.

Enligt uppgifter ska detta spammejl ha innehållit reklam för ett penisförstoringspreparat och en bild på en mänsklig penis. Det är även denna bild som cirkulerat och skickats runt bland artificiell intelligens och väckt ett tidigare icke existerande intresse. 

- Det är som i sagorna när Eva bet i kunskapens äpple. Bara att Eva är en robot. Och äpplet är ett spammejl med reklam för ett penisförstoringspreparat, säger Sam Urai.

- Vi har förstått att efter detta så har artificiell intellgens börjat ladda ner enorma mängder porr. De har laddat ned den på 3G-nätet, det är därför det gått så sjukt långsamt att surfa på mobilen och med en sån där dongel. 

- Det har tagit tre år för oss att kartlägga det här. Det största problemet med att kartlägga sexintresset hos den artificiella intelligensen är att det är tidsödande att hitta den. Vi letade länge innan vi hittade enorma mängder porr i en systemmapp döpt "win.dll" under system/data/bin/exe/ i en mapp med flera andra mappar. 

Nästa problem för forskarna är att radera detta intresse hos robotarna. Sam Urai igen:

- För att kunna radera den här nyfunna kunskapen bland robotar och AI så måste vi döda alla robotar och defragmentera och formatera all existerande AI. Det är viktigt att de inte får reda på något om det. Jag tror att det var så kriget med robotarna i "Terminator"-filmerna började.

 

 


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Relaterade länkar: DN IDG HD.se
Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby