Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Ryktesspridning förvanskar fakta.
Ryktesspridning förvanskar fakta.

Giraffer inte alls lika långa som förr

Publicerad: 2008-11-03

Giraffer är inte lika långa som människor tror. Vid en studie genomförd vid Harvard av Rob Stern och Chris What framkom det att studenter tror att giraffer är längre än de verkligen är. Ingen av de medverkande studenterna i undersökningen har sett en giraff i verkliga livet, men tror ändå på mediabilden som utmålar giraffer som 5 meter höga djur.

Rob Stern, forskare vid Harvard
-Det här är nackdelen med ickecensurerade så kallade "faktaböcker". I Nordkorea och Kina vet man att censurera felaktiga fakta.

Chris What tillägger:
-Det här är jättelätt att bevisa. Om du tar fram en godtycklig bild ur vilken tidning eller bok som helst och lägger en tändsticka bredvid kommer tändstickan i 8 fall av 10 vara längre än vad giraffen är på bilden. Men ändå trots detta skriver de att girafferna kan bli upp till 5,5 m höga. Detta är rena faktafel, det kan ju vem som helst inse.

John Spencer, naturfotograf sedan 30 år tillbaka:
-Förr kunde vi se långa giraffer, men nu går det inte att hitta några på Afrikas savanner längre. Det måste betyda att de har krympt och om de bara är långa som tändstickor är det inte så konstigt att man inte hittar dem längre.

Dagens Svenskbladet har följt upp detta och kan bekräfta efter ett 40-tal jämförelser att det stämmer. I endast 8 fall av 41 var giraffen längre än en tändsticka..Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev