”Att bomba sitting ducks på marken ger inte en lika bra marknadsföring av JAS som om vi ställer dem mot de amerikanska och franska planen”, säger Folkpartiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman.
Sverige kommer alltså att skicka JAS-plan för att strida med Kadaffis styrkor mot NATO-alliansen. Det var på marknadsavdelningen i det hårt ansträngda krigsmaterialsföretaget Saab Aerosystems som man kläckte vad som kan komma att bli räddningen för JAS.
- Vi blir ständigt snuvade av amerikanarna och fransoserna när vi försöker sälja våra plan. Man ska ju inte dricka vin och skeda med sina konkurrenter – i vilken bransch gör man det? Att istället göra gemensam sak med Kadaffi blir ett lysande tillfälle att visa vad JAS 39 Gripen går för, säger Kent Darling till Svenskbladet.
Lobbyister övertygade riksdagen
Det politiska etablissemanget, som länge har varit lydig försvarsindustrins lobbyister behövde inte mycket övertalning för att kovända i frågan. I dagens omröstning i riksdagen togs således det på förhand oväntade beslutet att Sverige alltså skall ansluta till Kafaddis sida i kriget.
Protester från facket
Piloterna i det svenska försvaret har dock vänt sig till facket med protester mot beslutet.
- Att skicka piloterna på uppdrag mot Nato-koalitionen innebär ett klart arbetsmiljöproblem, förklarar Jan Stake på Officersförbundet.
Från fackets sida har man begärt väsentligt förbättrade villkor för efterlevande till piloterna än vad befintligt avtal gör gällande.
Är piloterna sillmjölkar?
Tillbaka på marknadsavdelningen på Saab Aerosystem ser man annorlunda på saken. Kent Darling förklarar:
- Piloterna ska inte vara sådana pessimister. En sådan här möjlighet dyker normalt aldrig upp. Vi får ju inte sälja våra plan eller vapen om de ska användas och hur ska man då kunna få sålt dem? Men nu ska vi ju själva ska ut i krig! Ok, en och annan, eller kanske de flesta kommer att stryka med – men tänk vilka möjligheter detta öppnar för svensk exportindustri! Piloterna är själviska tycker jag.
Nygamla band med Libyen
Inom försvarsindustrin kommer insatsen inte som någon större överraskning. Samarbetet kring att sälja in ett svenskt övervakningssystem av den libyska kusten är fortfarande färskt och var ett stort nationellt åtagande.
- Vi har redan väl upparbetade kanaler in i den libyska regeringen och försvaret. Det här är ett naturligt steg i vårt samarbete, säger Kent Darling.
- Vem vet var det här slutar, faller insatsen väl ut kanske JAS till och med upphör att bli föremål för allmänt åtlöje och folkets hån.
Sune Holm