Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
Facebookfesten 5:e Oktober 1789 spårade ur något helt totalt.
Facebookfesten 5:e Oktober 1789 spårade ur något helt totalt.

Facebookfester skakar Frankrike

Publicerad: 2010-05-18

Frankrike skakas nu av en våg av så kallade Facebookfester, fester som organiserats via den populära nätverkssidan Facebook, eller som den kallas i Frankrike, Le Facebook.

Frankrikes regering ser med oro på det växande fenomenet som nu krävt ett första dödsoffer efter att en man ramlade från en bro i staden Voulesvoufitta i västra Frankrike. Sammankomsterna har blivit så populära att de vuxit i storlek till att omfatta flera tusen deltagare, något som man anser är ett problem vad gäller säkerheten.

Experter menar dock att detta inte är ett nytt fenomen inom Fransk kultur och att historiker faktiskt kunnat hitta utspårade gatufester flera hundra år bakåt i tiden. Exempelvis så spårade en Reclaim the streets-fest 1789 ur totalt och det hela slutade med en massaker i Versailles.

Historiker menar nu att den instabila situationen inom Euro-zonen i kombination med det höga priset på sniglar och grodlår är en potentiell krutdurk, en enda till stor Facebookfest kan få gigantiska konsekvenser. Den enda trösten är att dåligt konstruerade Citroenbilar antagligen kommer att begränsa problemet till Frankrike.

Göran Stollerud, professor i interaktiva mediers kognitiva effekt berättar;
- Förutom att det är Internet i sig som är roten till allt ont så har Fransmännen traditionellt sett ofta haft problem med stora tillställningar. Det slutar ofta med att de ska börja hugga huvudet av folk och att en eller flera personer måste fly till Främlingslegionen.

- Traditionellt sett så ligger de före oss nere på kontinenten, här i Sverige har vi ännu inte hunnit förfasa oss över Facebookfester, här är det fortfarande våldsamma datorspel som är roten till allt ont. Men under 80-talet var vi bara ett par månader efter att fördöma farlig hårdrock.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: aftenbladet GP DN SvT
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 3 kommentarer

Lån
Sverige borde ta initiativ till ett europeiskt nödlån. Fransmännen bör få låna sniglar. Men kravet är att de kokar sniglarna själva, det ska minsann inte flyga några stekta sniglar in i munnen på dem.

Joaquim af Gs, (för 54 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Franska horor
Dom franska hororna är värda att gå hela vägen till Versailles för. Så mycket gratis knulla har jag inte upplevt någonsin. Vui kör vidare tills vi fått höjd pensionsålder på flickorna och sänkt arbetsgivaravgift på kroppsnära tjänster. Det så kallade MUS-avdraget ideklarationen ska gälla mot uppvisande kvitto.

Jean Paul Gundouir, (för 54 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Skribent
Svårt att nå er. Jag skrev förr i satirbloggen Telegrafen[Kepsin], medan den fanns. Skickar gärna över några av mina texter till er från den tiden. Skulle vara intresserad av att skriva en eller annan för er. Jag finns på sang.fageln@hotmail.com. Hälsn. Sune.

Sune, (för 54 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank