Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Ken Ring tackar via jullåt de som arbetar om dagarna eftersom slipper han göra det.
Ken Ring tackar via jullåt de som arbetar om dagarna eftersom slipper han göra det.

Ken Ring lyckas ej knåpa ihop ett enda vettigt rim juletid till trots

Publicerad: 2010-12-22

De har alla gjort det; Christer Sjögren, Ronny och Ragge, Lars Vegas Trio, Werner & Werner, Harald Treutiger och Leif "Loket" Olsson.

Det vill säga: knåpat ihop högst ovälkomna jullåtar som inte fungerat vare sig musikmässigt, textmässigt eller säsongsmässigt heller för den delen, men detta till trots fortsätter att anlända lagom till julhandeln var år.

Föga förvånade var det då när plötsligt hässelbysonen, våldtäktsuppmanaren, homofoben och det numera totalt omvända busfröt Ken Ring valde att bli lite sådär lagom sentimental (och i sina ögon) folklig så här i juletider.

- Man ska ju vara snäll alltså va mannen, kanske han tänkte där hemma iförd en haschtomteluva.

Resultatet av Rings knåpande var alltså en - om möjligt mer intetsägande än vanligt - svenskskriven hiphoplåt där han för en gångs skull inte bajsar över hela samhället, utan plötsligt hyllar människorna i det. Han tackar nämligen via låten de som arbetar om dagarna - kanske på grund av att han själv slipper göra det.

- När fan blir gammal blir han religiös, kommenterar folklivsforskaren Göran Stollerud verket som Ring själv kallar "sin julklapp till folket".

Om låtens musikaliska eller textmässiga kvalité vill Stollerud med bestämdhet inte yttra sig om. Ken Ring tycks vara ett namn som inger fruktan i honom, och kritik av densamme tycks det onekligen ryggas för.

Stollerud hänvisar oss istället till sin gamla arbetskollega - den numerade pensionerade kulturpedagogen tillika språkvetaren Margareta Brunfärs, 83 - som också är en stridbar kritiker till Rings sätt att trassla sönder låtrader textmässigt. Hon tar genast ton:

- Den här gossens truddelutt är rent utsagt ett haveri textmässigt. Det finns inte ett enda gångbart rim i den. Jag föreslår att han genast går hem och öppnar läroböckerna. Skämmes!

Det tycks med andra ord inte vara tanken som räknas alla gånger. Inte ens om den ursprungligen var god. Svenskbladet är inte sena att konstatera att verket "Jag skriver för er" kan mycket väl vara det mest pretentiösa och dessutom uschligaste som levererats julsångsmässigt. Åtminstonde i svensk hiphophistoria.

Men kanske blickar Ken Ring mot ett nytt år - en ny tid och en ny strid? Låtom oss stillsamt dock hoppas så här i fridens högtid att tystnad råder i lägenheten hemma hos Ring i Hässelby.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev