Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 Februari 2024
 
Wikileaks: GFAJ-1 eller bara en smaklöst komponerad svindel?
Wikileaks: GFAJ-1 eller bara en smaklöst komponerad svindel?

Wikileaks avslöjar Nasabluff: Ny livsform var vita bönor

Publicerad: 2010-12-09

I förra veckan offentliggjorde en amerikansk forskargrupp att de funnit en ny livsform på jorden. Nyheten väckte snabbt uppståndelse världen över. Bakterien GFAJ-1 påstods, helt olikt alla tidigare kända livsformer, ha en DNA-uppbyggnad baserad på det giftiga grundämnet arsenik. Nu avslöjar Wikileaks att allt är en bluff.

- Upptäckten vidgar möjligheten att hitta liv på andra planeter.

Så lät det när mikrobiologen Felisa Wolfe-Simon från US Geological Survey presenterade sin banbrytande upptäckt under en presskonferens i torsdags. I efterhand har det visat sig att uttalandet inte hade någon som helst förankring i verkligheten. I själva verket var det ett politiskt utspel som iscensatts av Vita Huset.

Avslöjandet finns att ta del av på den redan sedan tidigare skandalomsusade hemsidan Wikileaks. Att sajten har varit en nagel i ögat på de amerikanska myndigheterna under en längre tid har knappast undgått någon. De senaste uppgifterna gör nu gällande att president Barack Obama gett en exekutiv order till landets federala myndigheter. I kraftfulla ordalag beordrade han diverse tjänstemän att tänka ut något så pass uppseendeväckande att det skulle flytta fokus från de komprometterande läckorna.

- Det visade sig till sist bli Nasa som kläckte den slutgiltiga idén.

Det säger Göran Stollerud, professor i statskunskap och dramaturgi, som gått igenom den senaste i raden av läckor.

- Barack Obama gick igång på den och gav därefter Nasa fria händer. Till en början skötte de sig klanderfritt.

I en direktsänd presskonferens redogjorde de för upptäckten. Bilder föreställande de odlade mikroberna kablades ut över hela världen. Det var fråga om en helt ny livsform som inte bara kunde överleva arsenik utan dessutom tillgodogöra sig giftet som därefter blev en viktig beståndsdel i dess genetiska uppbyggnad.

- Ja du hör ju, en massa babbel, fortsätter Stollerud. Vem ids ens kontrollera sanningshalten i ett sådant påstående? Smart kan tyckas, men som alltid hinner verkligheten i kapp förr eller senare.

Omvärlden köpte budskapet med hull och hår och lovord ströddes över forskargruppen från alla håll. Men nyheten hade knappt hunnit sjunka in förrän Wikileaks offentliggjorde de uppgifter som visar att allt var en skickligt utförd bluff i regi av Vita Huset.

Professor Stollerud beskriver det hemligstämplade materialet:
 
- De mest graverande bevisen är förstås de bilder som visar att den nya livsformen inte är någonting annat än vita bönor i tomatsås.

Han visar oss forskarlagets till synes hemmatagna foton som sedan kom att retuscheras och förfulas så att de till sist blev de numera världskända bilderna på mikroberna GFAJ-1.
 
- Men det innehöll också stora mängder mejlväxling mellan högt uppsatta tjänstemän, både inom och utanför presidentstaben.

Han berättar att det stundtals varit pinsam läsning. Stor del av all mejlkorrespondens består av brainstorming som till sist gav den idé som sedan antogs av presidenten. En MSN-dialog mellan två forskare inom Nasa och en högt uppsatt tjänsteman ger prov på en rejäl idétorka:

Forskare 1: - Men oh oh!. jag har det!!! Vi säger att vi tagit fast Usama bin Ladin och hänger honom i direktsänd teve.

Forskare 2: - Öhm.. okej.. skulle du klä ut dig i skägg då eller?

Forskare 1: - Hörru.. bättre än din jävla Apornas Planet-idé i alla fall!!

Forskare 2: - Men eller hur.. idiot!!

Tjänsteman: - Grabbar, grabbar… fokus nu för fan!

Inom övriga vetenskapskretsar sägs det största frågetecknet ändå vara hur en så ung lovande forskare som Felisa Wolfe-Simon kunnat rasera hela sin karriär för att ställa upp på den största forskarsvindel världen någonsin skådat.

- Hon måste fått jordens hjärnsläpp, säger en före detta kollega. Hon var visserligen fet och lat, men att ge upp sina ideal för att ”upptäcka” en bakterie som man döper efter koden som står på insidan av locket till en burk vita bönor, nä det övergår mitt förstånd.


Annons

Dolph Dilfson

Fler artiklar av Dolph Dilfson


Relaterade länkar: DN SVD AB Metro AB SVD
Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!