Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Söndersunkade cowboysstövlar och smaklösa utvik kommer att ställas ut till allmänheten.
Söndersunkade cowboysstövlar och smaklösa utvik kommer att ställas ut till allmänheten.

Sex år sedan Christer Pettersson gick hädan

Publicerad: 2010-09-29

Idag är det sex år på dagen sedan Sveriges kändaste A-lagare, Christer Pettersson, gick hädan.

Kulturpedagogen Ulla-Britt Mannerstedt berättar om mannen som under en kort tid hade hela det svenska folkets uppmärksamhet;

- Han var en fläck på det nationella samvetet, mannen som föräldrar använde för att skrämma sina barn med. Ät upp din broccoli nu, för i annat fall blir du som Christer Pettersson.

- Han var ofta synlig på gator och torg runtom i huvudstaden och närförorter. I vissa kretsar har han faktiskt blivit något av en kultfigur för sitt ovanliga leverne, berättar Ulla-Britt Mannerstedt vidare.

Oavsett vilka åsikter folk har hyst om honom är det uppenbart att Christer Pettersson satt sin prägel på åtskilliga delar av det svenska samhället. Ulla-Britt Mannerstedt fortsätter berätta om de kulturella influenser som är Petterssons arv;

- En drink bestående av två delar Bailey's Irish Cream och en del Explorer Vodka har givits namnet "Dräpar'n"  på några av Stockholms krogar. Detta just på grund av att hela det svenska folket kunde se Christer Pettersson i direktsändning i TV när han knackade på hos en kompis för att fira sin frigivning, och då hade en flaska Explorer Vodka samt två flaskor Bailey's i famnen.

- Ett annat uttryck som myntades i och med Christers eskapader är en så kallad Pettersson special, vilket är när man går in på Systembolaget och frågar efter en Explorer som biträdet då ställer på disken. Sen frågar man efter någon komplicerad spritsort som biträdet blir tvungen att gå och leta efter. Då tar man Explorern och springer ut genom dörren, förklarar Ulla-Britt Mannerstedt.

I samband med sexårsdagen öppnar även en utställning vid Stockholms Stadsmuseum. Utställningen består av en samling av Christer Petterssons personliga ägodelar, däribland hans söndersunkade cowboystövlar, hans ökända smaklösa utvik där den karaktäristiska förskrumpnade alkis-kuken gavs fritt spelrum, samt inramade Pettersson-citat längs väggarna såsom uttrycket "morsning korsning barnförlossning". Otaliga inspelningar från vänner, bekanta och väktare som Pettersson var i kontakt med under sitt liv kommer att göras tillgängliga. Även Christer Pettersson högst personliga version av "Rövarsången" kommer att spelas på repeat i lokalerna.

Under utställningen kommer även en särskild Christer Petterssonmeny att serveras i museumets café. Den består av ett kokt ägg, en bit med rå falukorv, en Gula Blend-cigarett utan filter samt en ljummen folköl.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Annons
Cuzz Cazooka