Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 

När ska vi stockholmare få tid att jonglera och knyta ballongdjur?

Publicerad: 2010-08-17

Socialdemokraterna Illja Batljan och Carin Jämtins utspel om butlertjänster i tunnelbanan har väckt starka reaktioner hos läsarna bland alla kvällstidningar på nätet. Reaktionerna var minst sagt väntade, då varje normalt funtad person bör vara införstådd i det faktum att en butler inte är någon annat än en regelrätt snobbig filur med näsan i såväl blöt som i vädret för jämnan, samt är näst intill jämt iförd en grotesk pervers combover. En läggning som för övrigt också understryks av de obligatoriska och obehagligt vita handskarna som för evigt är förenat med skandalartisten Johnny Bodes 70-talsdänga ”Runka mig med vita handskar på”.

Dekadensen i scenariot slutar dock inte där - ty har man dessutom vuxit upp med ”Grevinnan och betjänten” på nyårsafton kan man även konstatera att deras alkoholintag knappast är av den återhållsamma sorten heller, för den delen.

Skall vi låta dessa pingvinliknande avvikelser till människor smyga runt i vår kollektivtrafik och antasta olycksalinga resenärer med omoderna uttryck och skitnödiga fraser? Lurpassa fram ur mörkret med smäktande fjäskig uppsyn när vi minst anar det? Nej tack! Men Illja Batljan och Carin Jämtin har rätt på en punkt: stockholmarna har en stressig och ofta komplicerad vardag.

Frågeställningen de ställde sig var följande: När ska vi älska? När ska vi skratta? När ska vi prata? När ska vi leka med barnen? När ska vi hinna leva livet, så som det ser ut i våra drömmar?

Idén slog mig som en blixt från en solsprängd himmel i samband med något som hände på min solsemester i Spanien för någon vecka sedan. Undertecknad slöade likt en strandad val på en stekhet strand och kände tristessen tränga sig på. Helt plötsligt uppenbarade sig en röd plastboll i sanden. Det var förvisso en kvarglömd rekvisita från en strandtennismatch, men till utseendet liknande den en clownäsa. Associationen föll alltså genast till den typ av underhållningsartister som använder mim och slapstick för att roa sin publik, vars fina tradition sträcker sig ända till England på 1500-talet.

Livet blev genast lite lättare efter att ha kärleksfullt kramat den clownnäseliknande strandbollen. Jag tog den genast med mig hem som ett trivsamt minne, trots att jag inte hade den blekaste aning om vem eller vad som ollat den. Lyckoruskänslan höll sedan sig i flera timmar, och jag kom till en värdefull insikt: Med politisk vilja och ledarskap kan vi i sanning bygga möjligheternas Stockholm, och det blev mig uppenbart att lösningen på den stressiga och komplicerade vardagen är en ordentlig dos clowneri - i form av lustiga upptåg och utstyrslar, stora färglada näsor och peruker samt tillhörande rolig rekvisita i form av ballonger, primitiva instrument och allehanda skämtartiklar.

Alla älskar clowner. Alla skrattar gärna åt och gärna med clowner. Alla kanske inte nödvändigtvis pratar med, men iallafall om dessa älskvärda clowner. Clowner leker gärna med barnen. Clowner lever livet, så som det ser ut i våra drömmar. Åtminstonde som det borde ha sett ut.

Begränsa ditt tunnelseende och förpassa in alla sysslolösa clowner in i tunnelbanan där de förgyller vår vardag. Ge dem de eftersökta jobben – men framförallt:  Ge stockholmarna tid att leva ut sina clownbegär! Ge dem ballongdjur och pruttkuddar. Ge dem roliga jongleringsgester och dråpliga snubblerier. Ge dem truddelutter - utbasunerade från prickiga purpurfärgade plasttrumpeter. Ge dem en tårta rakt i ansiktet plötsligt när de stiger av på Östermalmstorg. Det går. Med politisk vilja, mod och ledarskap.


Annons

Fler artiklar av Kjell KriminellLäsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 1 kommentarer

Miljöpartiet stödjer förslaget
Nu kastar sig Miljöpartiet in i denna heta debatt och ger förslaget sitt nästan fulla stöd - dock vill man omplacera det lite. "Inför clowner på ålderdomshemmen. Det kräver Esabelle Dingizian (MP). - De äldre behöver kultur lika väl som mat, sa riksdagsledamoten när hon i förmiddags besökte Expressens valstuga." Gratulerar till Svenskbladets framgångar! http://www.expressen.se/Nyheter/val2010/1.2107110/mp-infor-clowner-pa-alderdomshemmen

Signe du Arme, (för 60 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!
http://www.dfwbusinessinfo.com