Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
30 September 2022
 
Klassikern från 1985 dramatiseras nu som teaterpjäs på Stockholms Stadsteater.
Klassikern från 1985 dramatiseras nu som teaterpjäs på Stockholms Stadsteater.

"I Reptilmännens klor" blir teaterpjäs

Publicerad: 2009-03-02

Det gamla Mutantäventyret "I Reptilmännens klor" från 1985 författat av Torsten Alm och Lars Hellström, blir nästa produktion som sätts upp vid Stockholms Stadsteater. Regissören Marcus Törnblad berättar om varför just "I Reptilmännens klor" blir hans nästa produktion;

- Jag kom över ett exemplar på en loppmarknad i Sundbyberg, redan när jag läst den halvvägs insåg jag att detta var en bortglömd diamant, ett storverk. Denna berättelse har allting, existensialism, filosofi, spänning, intrig, romans och äventyr, jag måste sätta upp den som pjäs! berättar regissören.

I Törnblads dramatisering får vi följa människan och äventyraren Viktor Laduman, dansösen Jannike en muterad fyrarmad människa, Hjalmar en muterad schäfer och Elena, den muterade Iguanflickan med ursprung från Skansens terrarium. Deras resa in i den förbjudna zonen på jakt efter tre kidnappade bykvinnor förvandlas snabbt till ett existensiellt drama där människor och mutanter får kämpa för att hitta sin plats i den nya världen.

Frågorna på färden blir många och svåra, kan man någonsin lita på en Psion? Kan människa och mutant leva sida vid sida? Kan ett samhälle med så olika grupper någonsin komma överens? Är likheterna fler än olikheterna? Behöver muterade hundar bära byxor?

Elena, den muterade Iguanflickan, ställs också inför det moraliska dilemmat att välja mellan sina vänner eller sitt eget reptilsläkte, då hon av reptilmännens kung erbjuds bli deras drottning ifall hon förråder sina vänner. Dramat når sin kulmen i uppgörelsen med skurken Oscar Silferstierna och hans två hantlangare den muterade haren Harold och björnen Steve.

Precis som mutantäventyret innehåller scenversionen av "I Reptilmännens klor" flera allegoriska drag, I intertextuellt avseende kan man se tydliga spår av Aristoteles, Vergilius, Albertus Magnus, Thomas av Aquino, Bibeln, och skandinaviska legender, tankesätt, och politiska förhållanden.

I Reptilmännens klor har premiär den 15:e Juni, biljetter finns tillgängliga via Stockholms Stadsteaters hemsida. Barn rekommenderas se föreställningen endast i vuxet sällskap på grund av starka scener.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 11 kommentarer

Wow
Vilken underbar id. Har själv kvar mitt exemplar på vinden nån stans

David, (för 49 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Underbart!
Lätt att man ska se den. Ett härligt äventyr till sveriges bästa rollspel...

DonTomaso, (för 58 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

?
Hur kommer det sig att man rottar upp något som detta efter 24 år?

En annan rollspelare, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Gågna tider
Det var absolut Mutant som regerade. DoD var mesigt. Normalt var vi en fem-sex stycken inkl spelledaren. Sedan kom de mindre intellektuellt stimulerande datorspelen och så blev alla involverade reklamare eller elektroingenjörer... Ja usch. Jag har hört att det inte var Stadsteatern som gäller (det tror jag bara är ett skämt) utan att Marie-Louise tänker sätta upp den på Dramaten - med queer-vinkling...

KJW1 (Rollspelsgenerationen), (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Gågna tider
Japp. Råkade man bara droppa att man var inne på Mutant var det kört. Det var absolut det som gällde andra halvan av åttiotalet. Bättre än att ha en storebrolla som kunde köpa ut på systemet ;-) Immiga pilotglasögon, pastellneon, tryckare, ostbågar, Lionel Richi-djing (ful-crossfade mellan kassettbandspelare och maxisinglar) i gemensamhetslokalen var ingenting för klassens populärare tjejer. Kunde inte konkurrera mot intim postapokalyptisk rollspelskampanj i ambulerande gillestugor.

KJW1 (Rollspelsgenerationen), (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank