Amazon.se
Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
6 Oktober 2022
 
Alkoholens skadliga effekter ska bli mer synliga
Alkoholens skadliga effekter ska bli mer synliga

Systembolaget ska sälja mer alkoholfritt

Publicerad: 2008-11-04

I ett så kallat pilotförsök har Systembolaget undersökt metoder att öka försäljningen av alkoholfria varor. Genom att placera flera alkoholfria varor vid kassorna i en testbutik ökade Systembolaget sin försäljning av alkoholfria varor jättemycket. Försäljningsökningen blev drygt 80 procent, uppger Sveriges Televisions Rapport.

- Detta är en stor dag för folkhälsan och förmyndarstaten, säger Björn Rydbiff, presschef vid Systembolaget till TT.

Flera butiker ska byggas om på detta vis, de alkoholhaltiga dryckerna ska bort från kassan för att minska impulsköpen av alkohol.

- Syftet är att ge bättre kundservice. Det är för att kunderna ska kunna köpa det som de vill ha, och då menar jag naturligtvis inte att de ska köpa det som de vill ha, utan det som vi vill att de ska köpa, kommenterar Rydbiff.

Systembolaget inför ytterligare en åtgärd för att minska alkoholförsäljningen, nämligen en ny varningsetikett för spritflaskor i linje med tobakslagen från 1992. Sverige är första land i EU att införa denna bestämmelse men man hoppas kunna föra den in i EU:s gemensamma lagstiftning för att den ska omfatta samtliga medlemsländer.

- Vi tror helt enkelt inte att folk riktigt förstått hur farligt alkohol är, vi har valt att ta detta ytterligare steg i ett försök att få folk att köpa ännu mindre.

Rydbiff tillägger slutligen;

- Om inte etiketterna har en försäljningsminskande effekt tänker vi att pröva ett pilotprojekt där etiketterna istället är fotografier av tre månader döda och förmultnande alkoholister.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 2 kommentarer

Vavava
Alkohol är bättre än vatten det bevisade min kemilärare redan i flickskolan. Men var är nyheterna? Jag läser sedan 1970-talet enbart Svenskbladet och nu har jag inte fått min tidning eller en uppdatering på hemsidan på flera dagar! Hoppas ni ej fått harpost, vänligen tant Bleta

Bleta Kajs , (för 28 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Mera Brännvin
De e ett jävla tjatande om alkohol som säger att de e nåt som vi inte tål men brännvin de nyttigt som själve fan Å om våran lever slutar att fungera åker vi till USA å får den opererad Om vi svimmar någonstans får vi gratis ambulans får vi gratis ambulans När fredag kommer super vi som jävla svin och när vi börjar spy ja då är festen fin för brännvin rensar våra organ

Eddie Meduza, (för 29 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam
Twingly BlogRank