Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Dr Kvist rekommenderar alla att äta minst fem korvar om dagen.
Dr Kvist rekommenderar alla att äta minst fem korvar om dagen.

Ny studie: Frukt är livsfarligt, korv är nyttigt

Publicerad: 2009-05-04

Dr Einar Kvist, överläkare i Trollhättan samt medicinsk rådgivare vid Västra Götalandsregionen hävdade idag att korv är nyttigare än frukt och att livsmedelsverkets rekommendation att folk bör äta fem frukter om dagen borde bytas ut mot fem korvar om dagen. Enligt en ny amerikansk studie om fruktos är det rent livsfarligt att äta frukt, det sätter sig direkt på magen och bidrar på så vis till bukfetma, insulinresistans, ibland även till veganism och att man börjar rösta på Miljöpartiet.

Dr Kvist pekar som bevis på ett fall med en gammal skröplig kvinna som vägde 124 kilo och under flera år behandlats för diabetes och högt blodtryck. Hon lade om sina kostvanor och slutade äta de två bananer som hon brukade äta dagligen, en på förmiddagen oh en på eftermiddagen. Hon skippade även att dricka de två koppar kaffe med sex sockerbitar och de två wienerbr&ou ml;d hon brukade ha till bananerna. Utan vidare ändringar i kost eller livsstil gick hon ned 12 kilo på ett år, och det följande året ca 18 kilo, sammanlagt en minskning på 30 kilo, allt tack vare att hon uteslöt bananerna ur hennes kost.

- Däremot den nya tyska Salzburgstudien pekar på korvens hälsosamma effekter på människokroppen, 300 olika personer i Tyskland fick äta korv gratis i flera år i en studie sponsrad ett slakteriföretag. Det visade sig att de alla hade tipp topp blodvärden och mådde prima, berättar Dr Kvist.

- Livsmedelsverket mörkar allt det här, jag tror de måste ha något särintresse i fruktlobbyn, det enda logiska nu vore att genast uppmana allmänheten att byta ut de fem frukterna om dagen till fem korvar om dagen. Man skulle kunna börja med frukostkorv eller bratwurst till frukost, sen Chorizo till lunch, ett par varmkorvar emellan och sedan en rejäl falukorv till middag, och en kokt med bröd innan sängdags, fortsätter Dr Kvist.

Nyheten har fått stort gehör och på måndagsmorgonen var det många oroliga föräldrar som krävde att skolor och dagis genast tog bort frukt ur sina mellanmål och luncher. En av de många oroliga föräldrarna är tvåbarnsmamman Jenny Pavelås;
- Ja naturligtvis blir man ju orolig och upprörd, allt man läser i nyheterna, och speciellt på Internet är ju sant.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Helfoder för hund och baby