Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Patienter vid Södertälje sjukhus uppmanas äta sin egen avföring istället för sjukhusmaten.
Patienter vid Södertälje sjukhus uppmanas äta sin egen avföring istället för sjukhusmaten.

Mänsklig avföring nyttigare än Sodexhos färdigmat

Publicerad: 2009-06-18

Personal vid Södertäljes geriatriska avdelningen på Södertälje sjukhus har på senare tid hittat ett antal felaktiga matförpackningar från Sodexho. En matförpackning var öppnad vid leveransen och att en annan innehöll en grynig, vattnig massa som luktade illa. Det var då kostombudet Filippa Teck och sjuktskötersan Trudy Hellström fick nog och skickade in ett antal av Sodexhos matportioner för analys vid sjukhusets laboratoriet.

Lena Persson som lett undersökningen av Sodexhos mat i laboratoriet berättar om resultaten man fick när man analyserade innehållet i maten;
- Testerna visar att näringsinnehållet är i det närmaste obefintligt, faktum är att avdelningen av misstag råkade skicka in ett avföringsprov från en patient som ätit på Sibylla innan han lämnade bajsprovet, och det testet var det mest näringsrika i gruppen, trots en diet av hamburgare, pommes frites och räksallad var det betydligt näringsrikare än Sodexhos färdigpackade mat.

Dessutom meddelar personalen på den geriatriska avdelningen att en av patienterna hittade en efterrätt bestående av cheesecake som märkts om från ett utgånget datum till ett nytt datum. Efter misstanke om att det var snålhet som låg bakom ommärkningen klagade personalen direkt till Sodexho.

Hans Aborre, chef vid Sodexho och före detta ICA-handlare, säger att företaget omedelbart startade en undersökning när rapporten om den felaktigt datummärkta efterrätten kom in.
- Ytterförpackningen hade ett annat datum än det som fanns på själva portionsförpackningen och vi har klagat hit och dit och gjort något som ingen utanför vår organisation förstår, eller nåt. Det är naturligtvis väldigt allvarligt och det är självklart att vi måste gå igenom våra rutiner bla bla bla... är ni kvar här fortfarande? Säger Hans Aborre.

Enligt Arborelius har maten från Sodexo fått "en otrolig respons" på flera av de sjukhus i Stockholmstrakten som företaget levererar till, om det rör sig om en "otroligt bra", eller en "otroligt dålig" respons vill han dock låta vara osagt.

– Vi har fått en del synpunkter från gnällspikarna vid Södertälje sjukhus och försökt göra vissa förbättringar, men de gnälliga jävlarna är svåra att få glada. Vi upplever att patienterna tycker om maten, men att personalen gnäller i onödan, smaken varierar ju mellan individer, säger Hans Aborre.

Sedan landstinget förra året tecknade ett miljardkontrakt med Sodexo har hatet och ilskan mot allt levande som har med landstinget och upphandlingen att göra växt för var dag som går.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN Svd
Annons