Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Allt fler svenskar har glömt bort hur världen ser ut utanför internetforumen.
Allt fler svenskar har glömt bort hur världen ser ut utanför internetforumen.

Många unga svenskar "forumskadade"

Publicerad: 2011-05-20

Sedan snabba internetuppkopplingar kom till varje svenskt hem under 90-talet har man nu kunnat spåra ett antal kulturella och mentala förändringar som står i relation till den tekniska utvecklingen.

Alltfler svenska ungdomar påvisar nämligen syndromet att vara "forumskadade", ett tillstånd där man anser att alla diskussioner i livet går att jämföra till en diskussion i ett internetforum.

Göran Stollerud, professor i kommunikationsvetenskap och sociala medier berättar;
- De många diskussionsforumen på internet är likriktade kommunikationskanaler, oftast skriver två parter för och emot et resonemang tills den ena parten helt enkelt tröttnar att skriva.

- När det blir för komplicerat bemöts argumentet med att det är Off-topic, alltså att det inte hör till diskussionen.

- Så ser dock inte verkligheten ut i resten av världen, där är resonemangen mer mångbottnade, det finns mer än två åsikter, och bara för att den ena partnen tystnar betyder det inte att den första hade "rätt", förklarar Stollerud.

En till stor skillnad från resten av världen är också att det på internet kan tyckas att det finns en bredd konsensus när bara fyra-fem personer i ett forum samtyckt, medans det i vanliga världen krävs ett demokratiskt val med flera miljoner människor inblandade för att nå en konsensus. Dessa människor är dessutom oftast inte den typ som inte sitter och hänger på internet varenda minut av sitt liv.

- Man kan helt enkelt säga att dagens ungdomar måste slita sig från datorn och "get the fuck out there" för att lära sig om resten av livet,
förklarar Stollerud.

- Samma sak gäller för Sverigedemokrater, tillägger Stollerud.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev