Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Choklad, överraskning och besvikelse i ett?
Choklad, överraskning och besvikelse i ett?

Kinderägg "för överraskande" för barn

Publicerad: 2009-02-11

Kinderägg anses av Rädda barnen vara "för överraskande" för att ges till barn. I en rapport publicerad av barnrättsorganisationen på onsdagen konstateras att kinderäggen orsakar ohälsosamma nivåer av stress och barn löper risk att drabbas av post-traumatiskt stressyndrom om inte leksaken inuti ägget motsvarar deras förväntningar.

Rädda Barnen varnar nu för äggen och vill nu att de tas ur butik tills dess att de säkrats mot det trauma de kan orsaka hos barn.

Ellen Stjärngren vid Rädda Barnen, författare till rapporten berättar:

- När ett barn öppnar ett Kinderägg är deras förväntningar skyhöga, de sliter av pappret och delar på chokladen, ibland smakar de inte ens på den innan de öppnar den lilla gula kapseln som innehåller leksaken. Men för varje barn som hittar en Smurf eller en racerbil i kapseln finns det också ett barn som hittar ett pussel eller en segelbåt i plast som är på tok för komplicerad att bygga ihop. 

Ellen Stjärngren menar att det är besvikelsen i kombination med de enormt höga förväntningarna som gör att de missnöjda barnen löper stor risk att drabbas av post-traumatiska syndrom.

- Detta  är inte den enda risken som är förknippad med Kinderäggen. Öppnas äggen i grupp finns också en risk för förnedring och känsla av att inte räcka till. Det är inte lätt att vara det enda barnet på skolgården som fått en fjantig miniatyrhäst när ens kamrater alla fått coola robotar, kommenterar Ellen Stjärngren.

Rädda Barnen föreslår nu att man inför en varningstext på varje ägg, samt en beskrivning av vilken sorts leksak ägget innehåller och svårighetsgraden för att bygga ihop leksaken.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev