Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
Choklad, överraskning och besvikelse i ett?
Choklad, överraskning och besvikelse i ett?

Kinderägg "för överraskande" för barn

Publicerad: 2009-02-11

Kinderägg anses av Rädda barnen vara "för överraskande" för att ges till barn. I en rapport publicerad av barnrättsorganisationen på onsdagen konstateras att kinderäggen orsakar ohälsosamma nivåer av stress och barn löper risk att drabbas av post-traumatiskt stressyndrom om inte leksaken inuti ägget motsvarar deras förväntningar.

Rädda Barnen varnar nu för äggen och vill nu att de tas ur butik tills dess att de säkrats mot det trauma de kan orsaka hos barn.

Ellen Stjärngren vid Rädda Barnen, författare till rapporten berättar:

- När ett barn öppnar ett Kinderägg är deras förväntningar skyhöga, de sliter av pappret och delar på chokladen, ibland smakar de inte ens på den innan de öppnar den lilla gula kapseln som innehåller leksaken. Men för varje barn som hittar en Smurf eller en racerbil i kapseln finns det också ett barn som hittar ett pussel eller en segelbåt i plast som är på tok för komplicerad att bygga ihop. 

Ellen Stjärngren menar att det är besvikelsen i kombination med de enormt höga förväntningarna som gör att de missnöjda barnen löper stor risk att drabbas av post-traumatiska syndrom.

- Detta  är inte den enda risken som är förknippad med Kinderäggen. Öppnas äggen i grupp finns också en risk för förnedring och känsla av att inte räcka till. Det är inte lätt att vara det enda barnet på skolgården som fått en fjantig miniatyrhäst när ens kamrater alla fått coola robotar, kommenterar Ellen Stjärngren.

Rädda Barnen föreslår nu att man inför en varningstext på varje ägg, samt en beskrivning av vilken sorts leksak ägget innehåller och svårighetsgraden för att bygga ihop leksaken.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 15 kommentarer

tråkigt
har ni inget bättre för er än att sitta och säga att kinder ägg är farliga, man får ju skämmas för er.. WTF!!!!

ah du, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

HAHA
är dom seriösa, då lär ju alla barn-vuxna ha det också.. hahaha det här ska man nästan lägga ut på existenz eller som fail på facebook.. HAHAHAHA

markus, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Fantastsiskt!
Vad betyder satir?

???, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Fantastsiskt!
Förutom de fantastiskt roliga artiklarna måste jag slå ett slag för de underbara kommentarerna där skribenternas oförmåga att förstå satiren gör det ännu svårare att hålla sig för skratt. Tack Svenskbladet och tack ni som kommenterar.

Christian, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Samma problem med julklappar
Då kan vi ju byta ut allt julklappspapper med varningstexter. För barnen kan ju bli besvikna över innehållet i paketet. Det är ju löjligt. Eller varför inte sätta en varningstext på barnfilmer och barnprogram också. "Detta program kan orsaka post traumatisk stresssyndrom hos ditt barn då programmet inte lever upp till dess förväntningar, ej lämplig för barn alls"

Rocky, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet r lugnt ... sger Liam
Twingly BlogRank