Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
13 April 2024
 
Upptäck dig själv på Facebook
Upptäck dig själv på Facebook

Hur många vänner har DU?

Publicerad: 2008-11-10

Missade du släktens midsommarfirande för att du inte loggade in på facebook i tid?

Facebook är på väg tillbaka med stormsteg. Aldrig har det skapats så många nonsensgrupper och värvats så mycket medlemmar till frågesporter på facebook. Oavsett vilket intresse du har kan du alltid hitta någon grupp som har samma åsikter som du. Är du medlem i "NEJ till kökssoffa i Pias och Pers nya lägenhet" än?

Det är inte ont om intressegrupper. Anna-Lena säger att hon blev riktigt "hookad" av facebook när hon hittade intressegruppen för Flytvästmode för 7-åringar. Det passar jättebra då min son snart ska fylla 7. -Jag har fått en massa bra tips på var man hittar jätteläckra flytvästar. Johan, hennes man, muttrar lite oförstående om att de varken har båt, känner någon som har båt  och att de har 4 mil till närmaste vattendrag. Men det spelar mindre roll tycker Anna-Lena som har köpt en jättefin flytväst till sonens kommande inskolning nästa höst och visar upp en marinblå virkad sak.

Det finns många lobbygrupperingar inom facebook också. Många av dessa berör högaktuella ämnen som Idol och Stjärnor på Is. Men att det skulle vara hög aktivitet i dessa bara för att det är 8250 medlemmar är myt. De flesta går bara med för att det är roligt, men utan att säga något i gruppen. Anna, 16:
- Klart man vill att Johan ska gå vidare i Idol. Han är ju sååå söt.

Anders från Innertavle, strax utanför Umeå, säger att han fick ett ultimatum av chefen. Antingen sluta med facebook på jobbet eller sluta på jobbet. För Anders var det ett självklart val. Jobbet var rätt tråkigt, chefen en gnällig typ och så var det klart. Han medger att det var en smula jobbigt i början att få ihop pengar till mat och hyra, men det löste han genom att sälja ut några av hans vänner till högst betalande. Vad gjorde det om han blev av med några av sina 143 vänner som han fått kontakt med. Ett tag gick det väldigt bra och han tjänade ganska bra på det, men efterhand blev det allt färre på hans lista. Det blev att sitta allt längre framför datorn på nätterna och knyta nya band.

-Det kunde bli bortåt 20 timmar om dagen när det var som värst. Nu är Anders nere på mer normala nivåer, 12-13 timmar. -Visst händer det att det kan bli någon 16-18 timmarsdag ibland ändå.

Eva, 27 år, från Varberg, var med nästan från start. Hon gillade idén med att skriva på varandras gästböcker, men blev snart varse om alla quiz som florerade på facebook.
-Åhh, gud asså, det började med en quiz där man kunde svara på massa frågor och sen se vilken idol i Friends som man passade bäst ihop med och svaret var så rätt. Joey är helt enkelt bäst!
Idag är hon själv skapare till flera populära quiz. Den senaste heter "Vilket träd är du?".
 
Det finns andra som profiterar på facebook. Till exempel finns en israelisk trio som kräver en på 5 dollar för att gå med i deras grupp där medlemmarna kan få en tomträtt på månen. Just nu är det 3000 medlemmar, men de har satt 4000 medlemmar som övre gräns. Deras bedömning är att det inte får plats mer än 4000 personer på månen, den dag man äntligen kan resa dit och slå sig till ro där. Om du skyndar dig kan det fortfarande finnas en plats för dig.

Vad händer med gruppen om Pia och Per bestämmer sig för att införskaffa en kökssoffa ändå? Vad kommer dessa 85.000 personer som är med i gruppen göra då?

Och, ja, min pappa ringer nästan aldrig till mig, han skickar bara inbjudningar till släktevent via facebook. Och, nej, klart jag inte missade midsommar med familjen.Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam