Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Kyskhetsbälte kan ersätta ungdomsmottagningar enligt Åklagaren.
Kyskhetsbälte kan ersätta ungdomsmottagningar enligt Åklagaren.

Åtal för p-piller till unga flickor

Publicerad: 2009-04-17

Vice chefsåklagare Mikael Hammarpool berättade idag att han vill åtala personer som skriver ut p-piller till flickor under 15 år. Hammarpool menar att sexualbrottslagen från 2005 slår fast att sex med en person under 15 år alltid är ett övergrepp, även om personen som är under 15 år samtycker till sex. Således skulle den som skriver ut p-piller till en flicka under 15 år göra sig skyldig till brottet ''medhjälp till våldtäkt''.

Mikael Hammarpool själv har förklarat sitt uttalande;
- Jag läser lagen. Den som främjar ett brott är medansvarig och den som delar ut preventivmedel till en underårig underlättar ju för gärningsmannen att fortsätta med övergreppen, berättar han för Dagens Medicin.

Personer i kretsen kring Hammarpool menar dock att det är hans personliga trosuppfattning samt de faktum att han bodde med sin mamma ända fram tills det att han gifte sig, och att han var okysst och inte förlorade oskuld förrän på hans bröllopsnatt, då han var 33 år gammal.

Hammarpool har även beklagat att hans ansvar och skyldigheter som åklagare är begränsade. Helst hade han velat införa obligatoriska kyskhetsbälten för flickor under 15 år, för att motivera dess användning pekar han på en undersökning genomförd av frikyrkan som han är medlem av som visar att flickor under 15 som använder kyskhetsbälte är 98% mer fromma, obefläckade och gudfruktiga än flickor utan kyskhetsbälte.

Det är inte första gången chefsåklagaren är i nyheterna på grund av sina uttalanden, 2007 ville han döma ett antal bilhandlare för "Medhjälp till fortkörning" då han resonerade att "utan bil kan ingen köra för fort", och 2005 ville han åtala IKEA för "Anstiftan till mord" samt "Medhjälp till brott mot knivlagen" då han under ett besök på IKEA tillsammans med sin fru fann ett antal köksknivar till försäljning på köksavdelningen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev