Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
En säker tillgång i osäkra tider.
En säker tillgång i osäkra tider.

Riksbanken investerar i ägg

Publicerad: 2008-10-24

I ett överraskande utspel offentligjordes det idag att Riksbanken säljer ut sina finansiella tillgångar samt sin guldreserv till förmån för ägg från värphöns. Det var under dagen omöjligt att köpa ägg då Riksbanken lagt in stora beställningar hos alla leverantörer och värperier. Situationen förväntas fortgå i minst tre till fyra veckor medan Riksbanken fyller upp sina bankvalv.

Stefan Ingves chef för Riksbanken kommenterar situationen;

- Det ekonomiska klimatet i världen är dåligt, kronan är väldigt utsatt i den här miljön, med stor rädsla för risk, snabbt försämrad konjunktur och sämre exportutsikter för Sverige.

- Enkelt uttryckt är kronan helt owned och vad du kan köpa för en hundralapp varierar från dag till dag. Men hur mycket kronan än sjunker så är ett ägg alltid ett ägg.

Vidare kommenterar Stefan Ingves;
- Ägg innehåller många näringsämnen som är viktiga för att vi ska må bra, vitamin A, B2 (riboflavin), D och E, kalcium, selen och zink.

Enligt källor vid Riksbanken som önskar förbli anonyma sitter man i långt gångna förhandlingar om att köpa upp även stora mängder rotfrukter och honung.
- Honung är ju förjävla gott, men jag kan inte kommentera detta ännu, säger Ingves.

Egon Silfwerstolpe, utlandsanalytiker vid Dagens Industri kommenterar situationen;
- Ägg har alltid varit en stabil investering, om alla de här människorna som råkade illa ut i USA hade köpt ägg istället för att ta dyra bolån hade vi inte haft den här globala finanskrisen idag utan snarare ett blomstrande och A-vitaminrikt finansklimat.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!