Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Wow-spelaren på bilden säger sig lätt klara 48 timmar in-game utan sömn.
Wow-spelaren på bilden säger sig lätt klara 48 timmar in-game utan sömn.

Populärt datorspel oroar föräldrar

Publicerad: 2008-11-17

I helgen så svimmade en 15-årig pojke efter att ha spelet den nya expansionen till World of Warcraft oavbrutet i ett dygn.

Kompisgänget träffades i lördags hemma hos 15-åringen och började spela den nysläppta World of Warcr aft-versionen Wrath of the Lich King. Timme efter timme satt de vid sina datorer och slutade inte ens att spela när Bobster började på TV.

Efter nästan ett dygns oavbrutet spelande och ätande av en kombination av lakritsbåtar och jordnötsringar nedsköljda med Kiviks herrgårdscider kollapsade 15-åringen. Pojkens skräckslagna föräldrar ringde då på en ambulans.

På sjukhuset konstaterade läkare att de ostbågar och jordnötsringar som pojken ätit inte var näringsrika nog, och kombinationen med brist på sömn fått honom att kollapsa;

– Men han är utom fara. Helt slut. Nu sover han djupt, säger pappan.

Pojkens föräldrar vill nu varna andra föräldrar för vad för mycket datorspelande kan leda till;

- Det är svårt att förstå, man ställer sig frågan gång på gång, varför våran son? Varför spelar vår son World of Warcraft? Varför kan han inte vara som alla andra tonåringar, hänga på stan, dricka sig sanslös på smuggelsprit och hembränt, spy på stadens torg, hamna i bråk och experimentera med ecstasy.

Föräldrarna får medhåll av psykologen och spelexperten Owe Strandtant, även han varnar för den besatthet som ungdomar kan drabbas av;

- De spelar online i massor av jättemånga timmar per dag, tillsammans med kamrater som också spelar online. Ibland lär de känna okända ungdomar från helt andra länder där World of Warcraft också är populärt.

Enligt Strandtant är mellan 30.000 och 40.000 ungdomar i dag i riskzonen att ha en mycket roligare och intressantare barndom än sina föräldrar.

Strandtant får medhåll i detta uttalande från Lars-Erik Svängberg 47,  förälder till två tonårspojkar som båda spelar World of Warcraft;

- När jag var liten fanns det inga datorspel eller World of Warcraft, då fick vi leka med kottar, tändstickor, döda rävar, hundbajs och annat man kunde hitta i naturen.

Strandtant menar även att detta inte endast är ett ungdomsproblem, vuxna är också i farozonen;

- Det är inte rättvist i dagens Sverige med finanskris och risk för arbetslöshet att en del ska få koppla av när de farmar Flesh Gigants i Northrend medan vi som inte förstår oss på det där måste titta på skit som "Stjärnorna på is" eller Johan Palm i Idol.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby