Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
IKEA kommer tillämpa samma princip som på sitt övriga sortiment för att pressa priserna.
IKEA kommer tillämpa samma princip som på sitt övriga sortiment för att pressa priserna.

IKEA räddar SAAB - Köpet klart idag

Publicerad: 2009-03-10

Lyckliga arbetare vid SAAB-fabriken i Trollhättan kunde idag pusta ut, det blir IKEA koncernen som tar över SAAB. Det var svårt för SAABs ledning och regeringen att hitta en köpare till SAAB, det var dock innan IKEA steg in som intressent. En anledning till att IKEA räknar med att vända SAABs förluster till vinst är att de ämnar tillämpa den princip som gäller för deras övriga sortiment, nämligen att kunden själv monterar ihop bilen.

Man köper nu helt sonika sin bil på en tur till IKEA, i början av varuhuset kan man se färdigmonterade bilar, man skriver sedan ned vart på Tag-själv lagret som bilen ligger samt vilken färg man vill ha. På vägen ut kan man sen ta med sig de i snitt 12 paket som utgör en hel bil. Med i kartongerna finns exakt alla delar som behövs för att montera ihop bilen samt en IKEA-nyckel för att skruva ihop den med.

Staffan Nordin, koncernchef för IKEA Norden berättar om köpet;

- En av IKEAS grundieér är att förlägga varuhusen utanför städer och lita till folks tillgänglighet till bilar, på detta vis kommer vi nu att ägen en liten del av kretsloppet som utgör IKEAs affärsidé, vi älskar att jobba långsiktigt.

- Vi räknar med att kunna pressa priserna på SAAB nu genom att leverera dem i paket och låta kunden sköta själva monteringen, enligt detta klassisk recept slipper vi monteringsmomentet samt kan spara lagerutrymme tack vare de kompakta förpackningarna, kommenterar Nordin.

Även från SAABs sida har det också bara hörts positiva kommentarer;

- Först blev jag skeptisk, men den enda skillnaden kommer i stort sett vara att vi packar allting i wellpapp istället för att sätta ihop det själva, berättar Ulrika Svansdotter, anställd vid SAAB-fabriken i Trollhättan.

Inga-Gerd Pettersson, 67, är dock mer skeptisk gentemot köpet;

- Jag har alltid svårt när jag köpt bokhyllor och sådant, jag får alltid be min son eller mina barnbarn att sätta ihop dem, det är så krångliga instruktioner. Om jag nu köper en ny bil så får jag väl be dem om hjälp igen.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev