Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
2 Oktober 2022
 
"Den här tiden ska jag referera till som den bästa när jag blir gammal."
"Den här tiden ska jag referera till som den bästa när jag blir gammal."

"Den gamla goa tiden" daterad till helg i juli 1956

Publicerad: 2010-10-14

I och med teknikens framfart de senaste tio åren har man nu kunnat fastställa saker och ting som egentligen inte vilar vid någon vetenskaplig grund.

En av de viktigaste upptäckterna, som forskarna länge har försökt få rätsida på, är mysteriet kring det som väldigt många, inte minst fyrtiotalister, ofta refererar till - nämligen "den gamla goa tiden".

Nu har alltså en grupp vetenskapsmän, med hjälp av ny teknologi, tagit det stora steget att kunna fastställa när denna "goa gamla tid" inträffade. 

Man trodde först att "den gamla goa tiden" var ett individuellt begrepp, att det var en viss period av Ulf Lundells liv för just Ulf Lundell (1960-tal), och en annan tid för Harald Treutiger ("24 karat"-tiden), men den hypotesen kunde forskarna ganska snart avfärda. 

Istället lyckades man lokalisera ett årtal; 1956, och sedan kunde man avgränsa tidsspannet ytterligare. Till slut fastställde man tidsepoken till "en helg i juli 1956".

En helg i juli 1956 är alltså den tid då alla människor som slänger sig med talesättet "den gamla goa tiden" syftar till.

Eric Tour är en av forskarna:
- Juli är den månaden då man är som gladast, rent generellt. 1956 existerade ju fortfarande begreppet industrisemester, och den inföll under juli. Dessutom var det vackert väder just denna julihelg, Marilyn Monroe var kurvig och jävligt snygg och man hade infört spritservering utan mattvång på uteserveringar i Stockholm. Och kanske framför allt - varken Tomas Ledin eller Per Gessle hade skrivit sina sommarplågor. Det var helt enkelt perfekta förhållanden.

- Sedan måste man addera nostalgiskt skimmer. Det gör mycket till. Man minns den här tiden som väldigt trevlig och bekymmersfri, men i själva verket var man kanske på rätt kasst humör, och man visste att man inte skulle få ligga med någon innan man gift sig, menar Eric Tour.

- Men vi har kommit fram till att detta inte stämmer. Det finns inget nostalgiskt, så kallat skimmer, över denna helg. Alla var lyckliga, den här helgen var den bästa tiden. Punkt slut. 

 


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 5 kommentarer

Kopparsamlare
Det här var fanimaj en av de mest intressanta artiklar jag läst. Och då menar jag inte humorvärdet. Ligger en gnutta intressant allvar i denna artikeln, minst sagt.

Ulf Briskeby, (för 46 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Plagiat!
Inspirerad, kallas det

bojddo, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Plagiat!
Onion did it! http://www.theonion.com/articles/good-old-days-traced-back-to-single-weekend-in-194,18210/

Hertig Schnhielm, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

svalt
Det var inte så jävla hett som sommaren före heller.

klement, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Jodå, så var det!
Det var bättre förr. Ju förr desto bättre.

Bjrn Areskog, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank