Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Börsens krisplan består av tre enkla, engelska ord.
Börsens krisplan består av tre enkla, engelska ord.

Börsens krisplan inför måndagen

Publicerad: 2010-05-10

I och med det enorma stödpaket som EU beviljat Greklands urusla ekonomi bävar många börshajar att gå till jobbet på måndagen. Stockholmsbörsen, liksom Nasdaq och Wall Street föll fritt under fredagen. Man hann rädda det värsta innan stängning, men som lägst var OMX nere på -10,8%. 

Och frågetecknen kring Sydeuropa kommer under måndagen att fortsätta att prägla börshandeln, på all världens börser. Därför har man utvecklat en krisplan inför och att använda sig av under måndagen. Krisplanen som skickats ut till samtliga anställda inom världens alla börser är kort och koncis och består av tre engelska ord:

Drop. Cover. Hold.

När Svenskbladet under söndagen försöker nå den svenska börs-VD:n har han precis åkt på en tjänsteresa till Bolivias djungler.
Istället får vi tag i Lukas Alexander, skyddsombud på Svenska OMX-börsen. Först vägrar Alexander att svara på frågor kring krisplanen, men när han förstår att Svenskbladet redan tagit del av den, berättar han, stolt, att det var han som översatt den till svenska. På svenska lyder krisplanen:

Ner (på golvet). Ta skydd. Håll i dig.

Alexander kommenterar:
- Jag är nöjd med översättningen. Den måste vara rak, enkel och man måste förstå direkt vad man ska göra. En börskrasch kan komma plötsligt, och då kan man inte läsa långa haranger av text.

Göran Stollerud, professor i Personskydd vid ekonomiska kollapser, anser att krisplanen är lite för enkel:
- Det bör finnas en beskrivning i hur man gör ett stort kontantuttag, förfalskar ett pass, hyr en pilot och ett propellerplan samt hur man hoppar fallskärm och undviker att landa på Atens gator. Men som den är nu, är den okej.


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Relaterade länkar: SvD1 SvD2 Svd3 SvD4 DN Di
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!