Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
27 November 2021
 
Ipod, snart lika hipp som en Freestyle.
Ipod, snart lika hipp som en Freestyle.

Bokstaven "i" hopplöst förknippad med elektronik

Publicerad: 2010-10-30

Sedan år 2000 har fler och fler elektroniska apparater fått namn med prefixet "i": iRiver, iAudio, iPod, iPad, iMac, iPhone, internet. Listan kan göras längre.

Nu varnar forskare för att bokstaven "i" blivit alltför förknippad med elektronik. Enligt forskarna blir detta ett problem eftersom flera företag, kommuner och landsting som inte sysslar med elektronik har namn med bokstaven "i" i. Till exempel så är "i" länsbokstav för Gotlands län, och det är oklart om det ens finns internet på den ön.

I rapporten menar man även att dagens elektronik om 10-15 år kommer att vara väldigt omodern och töntig, och att även bokstaven "i" också kommer att bli det, detta trots att den är jäkligt snygg och cool idag.

Göran Stollerud är professor i Trender som rör bokstäver och bokstavskombinationer:
Vi har sett flera exempel på det här över tid. Under 80-talet var bokstaven "z" extremt förknippad med TV-program, "Razzel", "Trazzel", "Kryzz", "Zvampen". Den trenden nådde sitt klimax i och med att ZTV startades, då var det inte bara tv-programmen, utan även kanalen som hette något med bokstaven "Z". Det var extatiskt när detta skedde!

- Men numera är de konnotationer man har till bokstaven "z" något omodernt, töntigt och fult. Kanske framför allt tänker man på dansband, men även jättedåliga TV-program och gubbar med jätteäckliga skägg som gungar synkront med två elgitarrarer.

- Som det ser ut nu kommer samma utveckling ske med bokstaven "i". Om 10-15 år kommer bokstaven "i" att ha samma låga status som bokstaven "z" har idag. Man kommer att förknippa bokstaven "i" med "2000-talets freestyle", MP3-spelaren, stenåldersuppfinningen inspelningsbar DVD-spelare och post-hipster-människorna på Söder i Stockholm kommer att använda bokstaven "i" ironiskt i namnen på klubbarna de startar.

 


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 4 kommentarer

Z
z är snyggaste bokstaven

z, (för 31 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Det iBästa
Mest ironiskt är att det är spot on :)

Osthjierta, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: ...
Bättre kan du! Med din bard, liksom. Du är för stilig för så usla skämt.

Skógvur, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

...
Oklart om nät finns å Gotland? Harrharr. Väldigt, väldigt skämtsam, är du.

Skógvur, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank