Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
1 Oktober 2022
 
Katterna finns i flera varianter: "ölglaset", "nappflaskan" och säsongsmedvetna "julkulan"
Katterna finns i flera varianter: "ölglaset", "nappflaskan" och säsongsmedvetna "julkulan"

Bonsai Kitten årets julklapp

Publicerad: 2009-12-22

I början av 2000-talet lanserade en japan bosatt i New York affärsidén att föda upp och sälja katter som kallades för ”bonsai kittens”. Skillnaden mellan vanliga kattungar och bonsaikatterna var att dessa katter hade injicerats med muskelavslappande medel samt avdomnats med sinnesutvidgande drogpreparat för att sedan stoppas in i en flaska eller glasburk, i vilken de stannar kvar i återstoden av livet.

Katterna matas genom ett rör och har en liten slang för avföring. Benstrukturen förändras, i takt med att katten växer och tar efter flaskans form. Bonsaikatterna användes som prydnadföremål och blev snabbt populära i bl a New York, Kina, Asien och Nya Zeeland.

Nu har trenden till slut - nästan ett decennium senare - hittat sin väg till Sverige. Lanseringen är resultatet av ett lokalt samarbete mellan Bonsai Kitten of Scandinavia och eskilda djuraffärer på respektive ort.

– Katterna har en naturligt vacker enkelhet som är svårt att motstå, säger designern Carina Thong. Jag har valt att jobba med ett team av lokala samarbetspartners för lanseringen av våra bonsaikatter. Dels för att uppnå den rätta känslan men även för att värna om den kreativa företagsanda som finns här, berättar hon vidare.

Trenden bekräftar till viss del vad många redan utnämnt till "årets julklapp", framförallt att försäljningen av bonsaikatter lär slå alla rekord i årets julhandel. I stort är det den klassiska ”glasburkskatten” som kommer högst på listan, men uppstickarvarianter som ”nappflaskan” och ”julkulan” är också att räkna med i konsumtionsfrossandet inför högtiden. Bonsaikatterna såldes till en början endast via Internet vilket också bekräftar hur vedertaget Internet är som säljkanal.

- Elektronik har tidigare haft en historiskt stark position när det gäller shopping på Internet, men vi skymtar förändringar i konsumenternas beteende, säger Laila Dahlin, VD på shoppingguiden Kaiko i Sverige. Kläder, parfym, böcker och liknande minskar även stadigt i sin del av kakan, och inför julen har bonsaikatterna skjutit i höjden - både vad gäller vanlig butiksförsäljning såväl som Internetbaserad sådan.

- Skitbra, prydlig och lättskött, sammanfattar Jörgen Carlsson, 37, julklappshandlande ensamstående småbarnsförälder, sin Coca Cola-flaskformade bonsaikattunge som han skall överraska 8-åriga dottern Kitty med på julaftonskvällen.

Trenderna är påtagligt likriktade över hela Europa. Bonsaikatterna har bedömts som "bedårande" och kan köpas via återförsäljare såsom Designtorget, Harmony, Rubberpuppy men självfallet också på Gekås i Ullared.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 61 kommentarer

Hoppsan
Hm, studerar källkritik, bra exempel.

Klassinfo, (för 37 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Kort hållbarhet
Men snälla Anki. Köp dig du en Bonsaikatt du med! Nöjdare djur har jag aldrig sett. Det LSD-baserade preparatet kan vara lite svårt att få tag i här i Sverige,men hör av dig till oss på Bonsaikattsförbundet så löser vi detta. Ewa Palm ordförande för BKF lokalförening Dalarna. Siljansvägen 13 i Rättvik. Mejladress: info@bkf.se

Ewa Palm ordfrande , (för 42 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Kort hållbarhet
Är det ett skämt eller??? Var finns empatin? Vissa människor både äcklar och skrämmer mig. Sandra kanske själv skulle vilja sitta inklämd i en glasflaska? Vidrigt påhitt som borde förbjudas.

Anki , (för 42 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Blir sugen...
Man blir verkligen sugen av denna artikel. Ja, kanske inte att själv äga en glasburkskatt, men att börja prenumerera på shoppingguiden Kaiko.

Esau Persson, (för 44 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: SJUKT SÅ DET ÄR ÄCKLIGT!
Haha, verkar som att någon inte insett att detta är en spoofsida och en falsk nyhet?

Elle, (för 45 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!
Twingly BlogRank