Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Gunborg Martinsson vet vad en browser är för någonting.
Gunborg Martinsson vet vad en browser är för någonting.

Tonårspojke förklarade Browser för sin mamma

Publicerad: 2009-12-21

Johan Martinsson 17, har lyckats förklara för sin medelålders mamma, Gunborg Martinsson 53, vad en browser är för något samt vilka olika browsers det finns och vem som tillverkat dem.  Det var Robin Axelsson, säljare på El-Giganten i Barkarby norr om Stockholm som gjorde upptäckten under den gågna helgen.

Under helgen befann sig nämligen Gunborg på El-giganten för att köpa en ny större platt-tv i julklapp till familjen. Efter att Gunborg bestämt sig för en 44 tums Samsung  försökte Robin även att sälja henne en hemdator. Det var då han gjorde den fantastiska upptäckten, Gunborg vet vad en browser är, och hon kan till och med namnet på flera olika browsers.

- Det var otroligt!, berättar Robin entusiastiskt för Svenskbladet, oftast brukar folk i hennes ålder bara fråga saker som "kan man använda den här datorn med bredband?" eller "vad för sorts modermodem har den här datorn?". När jag berättade att datorn kommer med Windows 7 samt senaste versionen av Internet Explorer installerad, så berättade Gunborg att hon bara använder FireFox, jag blev helt ställd!

- När hon sedan började berätta att hon överväger att prova Googles browser Chrome för att se om den är snabbare än FireFox var jag tvungen att gå och hämta de andra säljarna och några av lagerkillarna så att de också kunde höra, berättar Robin.

Gunborg berättar att hon länge använde Internet Explorer utan att veta någon skillnad på den och andra browsers, under en lång tid var Internet Explorer synonymt med Internet för henne. När hon behövde använda internet klickade hon helt enkelt på det blåa e:et där det stod Internet Explorer, men en dag när det var en PDF:fil som vägrade öppnas i Explorer så bad hon sin son om hjälp. Han förklarade för henne att hon skulle använda en annan browser eftersom Internet Explorer är efterblivet långsam.

Numera skulle Gunborg inte kunna tänka sig att återvända till Internet Explorer;
- Microsoft låtsas som att Internet Explorer 8 är den säkraste browsern för online transaktioner, de försöker rida vågen på äldre människor som är rädda att handla saker på Internet. Men det är själva kopplingen mot webbsidan som är viktig isåfall och inte browsern. Microsoft gör inga vidare browsers, Google till exempel har skrivit ett insticksprogram som byter ut hela javascriptmotorn eftersom den är så långsam.

- Det ska bli spännande att se hur situationen med FireFox och Chrome utvecklar sig, de är ju båda genuint bra browsers FireFox har ju fler addons i dagsläget men startar upp mycket långsammare än Chrome, tillägger Gunborg.

Staffan Stolperud, teknisk skribent vid webbsidan IDG berättar;
- Detta är unikt, sensationellt, hon använder inte ens ordet webbläsare utan har tagit till sig browser! Själv spenderade jag min barndom med att ställa in klockan på videon och programmera den för att spela in tv-program, min mamma hade ingen aning om hur sånt fungerade.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev