Amazon.se
Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
5 Oktober 2022
 
Roligare än så här blir inte ett jävla skeppsvrak så länge det ligger på havets botten.
Roligare än så här blir inte ett jävla skeppsvrak så länge det ligger på havets botten.

Skeppsmask äter upp jätteviktiga vrak

Publicerad: 2009-12-16

 

Forskare slår nu larm att skeppsmask kan vara på väg att äta upp unika ruttnande skepp i Östersjön, klimatförandringar har gjort vattnet varmare så att arter som tidigare inte kunde överleva i Östersjön nu frodas där.

Experter befarar att flera skeppsvrak kan komma att förstöras av masken, Esbjörn Backfeldt från marinarkeologiska föreningen kommenterar;
- Skeppsvraken är i fara, dessa unika vrak som legat på havets botten i hundratals år och endast betraktats av en handfull dykare riskerar nu att ruttna bort något snabbare. Om inte regeringen genast anslå ett par miljoner för att skydda vraken kommer de snart att försvinna.

Christine äppelskrutt är doktorand i ämnet skeppsmask vid Göteborgs universitet, hon berättar att skeppsmask normalt inte trivs i Östersjön eftersom salthalten är rätt låg, men att temperaturförändringar gjort miljön mer behaglig. Det rör sig specifikt om arten Vemfanius Bryrsigus som gynnats av uppvärmningen.

Christine menar att det snart kan vara sista gången som dykare kan titta på vraken då de hotas att formligen helt ätas upp av skeppsmasken;
- Så har redan skett i Danmark och längsmed den tyska kusten öster om Rostock där dykarna nu har jättetråkigt, berättar Christine Äppelskrutt.

Även på andra håll i Sveriges är man förfärade över att de urgamla vraken riskerar att försvinna. Håkan Larsson 38, från Trollhättan berättar;
- Det är så himla sorgligt, först var vi ju alla här i Trollhättan rätt bekymrade över Saabs eventuella nedläggning och vad det skulle innebära för orten. Men när vi fick höra beskedet om att skeppsmask håller på att äta upp vraken så överskuggade det allting, allt vi vill nu är att våra skeppsvrak ska få vara ifred.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 11 kommentarer

Re: SD 2014!
Hej, jag rekommenderar ingen att rösta på SD 2014. Tänk bara, när du lagt din röst är det bara drygt 3 månader kvar av 2014. Borde gå hitta ett mer framtidssäkert parti. Jag har Googleat på SD 2014 och förstår nu att det är deras partiledare som heter Jimmie. Det är ju han som trots över 350 år i Sverige inte har lärt sig prata riktig svenska. Många invandrare klarar det på betydligt kortare tid.

Andreas Bring Bredvik, (för 37 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Christine Äppelskrutt HAHAHA
Solklart som smör att nån som heter Äppelskrutt är skräckslagen inför mask. Men vad har det tagit åt herr journalist Ollonborg? Mängder av slarvfel, stavfel, skrivfel i artikeln. Sen skrev någon att Saabfabriken ska sänkas i havet, är det nåt som skattebetalarna ska står för notan då? Vad är fel på Vänern, ligger ju närmre till hands. Bra mycket närmre.

Per G. Gyllenspik, (för 37 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

SD 2014!
Ännu en anledning att rösta på SD 2014! Skydda våra svenska hotade skepp!

Adolf, (för 43 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Christine Äppelskrutt HAHAHA
Hur kan man heta: Christine Äppelskrutt

SysOp, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Saabfabrik under vatten
Det är en synnerligen spännande id Helge har! Ryska flottan lär dock vilja bevaka både Nordstream-gasledningen och den sänkta Saabfabriken vid Koster. Spyker Cars ryska oligarker till ägare kanske annars plundrar fabriken. Som ni märker är det mycket att tänka på. Premiumbilarnas träpaneler är också känsliga för skeppsmask. Det är inte säkert att det här blir bra, även om idn är genial.

Joaquim af Gs, (för 56 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Twingly BlogRank