Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Roligare än så här blir inte ett jävla skeppsvrak så länge det ligger på havets botten.
Roligare än så här blir inte ett jävla skeppsvrak så länge det ligger på havets botten.

Skeppsmask äter upp jätteviktiga vrak

Publicerad: 2009-12-16

 

Forskare slår nu larm att skeppsmask kan vara på väg att äta upp unika ruttnande skepp i Östersjön, klimatförandringar har gjort vattnet varmare så att arter som tidigare inte kunde överleva i Östersjön nu frodas där.

Experter befarar att flera skeppsvrak kan komma att förstöras av masken, Esbjörn Backfeldt från marinarkeologiska föreningen kommenterar;
- Skeppsvraken är i fara, dessa unika vrak som legat på havets botten i hundratals år och endast betraktats av en handfull dykare riskerar nu att ruttna bort något snabbare. Om inte regeringen genast anslå ett par miljoner för att skydda vraken kommer de snart att försvinna.

Christine äppelskrutt är doktorand i ämnet skeppsmask vid Göteborgs universitet, hon berättar att skeppsmask normalt inte trivs i Östersjön eftersom salthalten är rätt låg, men att temperaturförändringar gjort miljön mer behaglig. Det rör sig specifikt om arten Vemfanius Bryrsigus som gynnats av uppvärmningen.

Christine menar att det snart kan vara sista gången som dykare kan titta på vraken då de hotas att formligen helt ätas upp av skeppsmasken;
- Så har redan skett i Danmark och längsmed den tyska kusten öster om Rostock där dykarna nu har jättetråkigt, berättar Christine Äppelskrutt.

Även på andra håll i Sveriges är man förfärade över att de urgamla vraken riskerar att försvinna. Håkan Larsson 38, från Trollhättan berättar;
- Det är så himla sorgligt, först var vi ju alla här i Trollhättan rätt bekymrade över Saabs eventuella nedläggning och vad det skulle innebära för orten. Men när vi fick höra beskedet om att skeppsmask håller på att äta upp vraken så överskuggade det allting, allt vi vill nu är att våra skeppsvrak ska få vara ifred.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SvD2
Annons
Cuzz Cazooka