Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
17 Juli 2024
 
Den ointelligente kommenteraren är oftast en arg ung eller medelålders man.
Den ointelligente kommenteraren är oftast en arg ung eller medelålders man.

Ointelligenta mer benägna att kommentera på internet

Publicerad: 2010-12-16

Enligt en studie publicerad i det vetenskapliga magasinet Nerd's Science är ointelligenta människor mer benägna att kommentera på internet.

Forskarna som publicerat studien menar att det som började som ett bittert uttalande under en lunchrast kommit att bli en av de mest omfattande studierna under hela 2000-talet.

Det var forskarstudenten Preben Bohlin som under en lunchrast råkade läsa kommentarer till en artikel på DN.se och utbrast att "alla som kommenterar på internet måste vara idioter", ett påstående som en av hans mentorer snappade upp. Manne Bergström är mentorn:

- Det var ett utomordentligt generaliserande uttalande. Istället för att generalisera borde du göra en studie om det, sade jag, berättar Bergström.

Och det gjorde alltså Preben Bohlin. 

- Jag har läst i stort sett varenda kommentar som skrivits till både kvällstidningarnas och dagstidningarnas artiklar med kommentarsfunktion. Och resultatet är tydligt. 91% av kommentarerna är skrivna av någon med väsentligt lägre IQ än genomsnittet i Sverige. 

Preben Bohlin har även kartlagt folk som kommenterar folks status på Facebook. Även där är resultatet mycket högt, 81% av alla människor som kommenterar andra människors Facebookstatus har en lägre IQ än riksgenomsnittet.

- Vi såg en tydlig trend även på Facebook. Dock är ointelligenta människors kommentarer väsentligt oftare skrivna under en Facebookstatus med sportanknytning eller där statusen tar en tydlig ståndpunkt för någon uppenbar allmängiltig sanning. 

- Vi har även lyckats kartlägga att människor med lägre intelligens i större utsträckning kommenterar på Facebookstatusar som anmärker på eller uppmärksammar väder. Även mer... lättsmälta statusar som inte kräver så mycket tankeverksamhet, exempelvis korta ord med utropstecken efter. De här människorna kommenterar sällan länkar till exempelvis djupare reportage eller artiklar som målar upp en mer komplex bild än kvällstidningsrubriker gör.

Bohlin har även kartlagt ointelligenta människors facebookprofilbilder. Bohlin igen:

- Oftare har ointelligenta människor profilbilder där de lyfter skrot på ett gym, kör motorcross eller står framför sin bil med blå "Fast & Furious"-lysdioders under.


Annons

Oddjob Svensson

Fler artiklar av Oddjob Svensson


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!