Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Nu vill Göran Hägglund (KD) snabbutreda ett förslag om forskning på asberusade
Nu vill Göran Hägglund (KD) snabbutreda ett förslag om forskning på asberusade

Forskning på asberusade utreds

Publicerad: 2012-07-01

Regeringen vill tillåta forskning även på personer som är asberusade och därmed inte kan fatta egna beslut om de vill delta i forskningsprojekten eller testa nya läkemedel. Frågan ska nu snabbutredas.

De så kallade drängfullas situation har rent allmänt utretts flera gånger, senast 2004. Men nu vill socialminister Göran Hägglund (KD) lyfta ut en speciell del som handlar om personer som inte kan fatta egna beslut på grund av fylleskäl. Exempelvis på grund av att de är medvetslösa.

– I Sverige är det nu så att man inte kan forska på asberusade patienter därför att de helt enkelt inte kan godkänna det i det tillstånd de befinner sig i.

– Principen om hypotetiskt samtycke fungerar inte i de situationerna. Och från forskarhåll har det påtalats som ett problem och en begränsning, säger Göran Hägglund.

För att kunna hitta nya behandlingsmetoder är det ibland nödvändigt att ha den här möjligheten, anser forskarna.

På onsdagen fattade regeringen beslut om att snabbutreda en lagförändring som innebär att medicinsk forskning på asberusade ska kunna göras och att beslutsoförmögna i övrigt ska få spyorna borttorkade och håret fixat, vilket kan behövas för att deras levnadsförhållanden ska förbättras.

– Exakt hur det här ska lösas vet jag inte, utredningen måste hitta ett sätt att hantera det här så att individens integritet och värdighet alltid tillgodoses, säger Göran Hägglund.

Förslaget ska vara färdigt senast i april 2014 så att lagändringen kan införas från 2015.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev