Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
18 Maj 2024
 
Tomtar anses vara fetlagda, dekadenta och tillhöra samhällets bottenskikt
Tomtar anses vara fetlagda, dekadenta och tillhöra samhällets bottenskikt

Att jobba som tomte är det absolut värsta som finns

Publicerad: 2009-12-03

Arbetslösa kan tvingas jobba som tomte i jul säger Christina Storm Wiklander, chef på Arbetsförmedlingen.

– Vi värderar inte tomtejobb som sämre eller bättre än något annat jobb, försvarar hon sig och vidhåller beslutet.

Allmänhetens uppfattning om begreppet tomte överensstämmer dock inte med Wiklander. Respektlösheten mot tomtar är utbredd och omfattande. En före detta tomte som inför Svenskbladets utsände väljer att vara anonym, berättar plågat om sin tomtekarriär som endast varade under totalt två veckors tid:

- Jag stod inte ut, bölar han. Folk skrek "tomtejävel" och slängde saker på mig. En gång fick jag en gammal unken lax intryckt i ansiktet. Det där konstgjorda skägget luktade flera dagar efteråt! Det var hemskt.

En gång i tiden var tomten en mytologisk figur med goda avsikter som såg till att gården fick lycka med sig. Efter den andra halvan av 1800-talet, skötte tomten julklappsutdelningen och bringade glädje och lycka till alla barn. Denna bild överensstämmer dock inte med dagens verklighet. Svenskbladet mötte Phillip Sommer, 5, på Bjölbackadagiset söder om Stockholm:

- Tomten är en CP slemmig bajskorv! tjoar han högljutt och backas upp av skratt och glada tillrop från sina dagiskamrater. Vi brukar slänga snöbollar på honom, och tillägger: som vi doppar i hundkiss och bajs först! Han blir nedbajsad för att han får en massa bajs på sig!

Var gång Phillip nämner ordet "bajs" hurras det bland kamraterna.

Tomten väcker inte avsky enbart hos dagisbarn utan även hos vuxna människor. Anna Krentzel och Louise Orrebrink ligger bakom Facebookgruppen "Hata tomten". De skriver följande på webbplatsen:

Den här gruppen skapades av tre modiga kvinnor i sina bästa år som kallas "The Tomte Slaviours". Vårt mål och mening med livet är att utrota varenda tomte som finns här i världen. Du behöver inte leva med avstängda väckarklockor, försenade bussar, borttappade mobiltelefoner eller världskrig. Det finns en lösning, och det är att döda alla tomtar. Vill du komma ifrån förtrycket av dessa onda, dreglande, fula och farliga varelser? Vi hjälper dig!

Arbetsförmedlingen vidhåller dock detta till trots sitt beslut:

- Är det någon som är lämplig att jobba som tomte då säger a-kassereglerna att man måste ta det jobbet.

Tomteegenskaperna bestäms av arbetsgivaren. Före detta fårtarmssorteraren Jan Knugeryd, 43 - numera arbetslös sedan sju månader tillbaka - beklagar sig över tomtebeskedet han fått:

- Jag måste stå fem timmar i ett innecentrum och vinka åt leende glada barn och föräldrar. Detta innebär att jag kommer ju att missa massor av dagtv-såporna på Kanal 5, fortsätter han och utbrister slutligen panikslaget med darr i rösten: Jag kan inte förstå att de tvingar mig att göra detta!


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Relaterade länkar: Dagens Ps
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev