Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
"Me love IKEA kitchen long time"
"Me love IKEA kitchen long time"

Skarp kritik mot IKEA efter Thaihoror i katalog

Publicerad: 2012-10-15

Det är inte ens två veckor sedan det framkom att IKEA hade retuscherat bort åtskilliga kvinnor från sin IKEA-katalog ämnad för Saudiarabien, nu är företaget i nytt blåsväder just pga sin katalog.

I den Thailändska versionen av möbeljättens katalog har man nu funnit in-redigerade Thaihoror, spritt genom hela katalogen, badrum, textil, och kök hittar man slampigt klädda thailändska kvinnor.

Tony Bodrum, talesman för IKEA berättar för Svenskbladet;
- IKEA är ett företag som talar all världens språk, även om vår grundidé alltid är densamma så anpassar vi oss till varje marknad, det kan innebära att katalog och marknadsföringsmaterial varierar från land till land.

- Det kan hända att en katalog ämnad för en viss marknad väcker anstöt i en annan del av världen, det får man ha i åtanke när man ser den thailändska katalogen.

En svår balansgång
Tony Bodrum medger dock att det inte är helt lätt att anpassa sig till en hel kultur och samtidigt undvika att bryta mot företagets värderingar samt väcka anstöt i andra marknader.

- I det här fallet kan det hända att vi gjort en missbedömning och övertolkat deras kultur, vi har fått många upprörda protester på vår Facebooksidda.

- Vi kanske skulle tagit med ett par Katoi boys för att jämna ut könsfördelningen och verkligen visa vårt engagemang i jämställdhetsfrågor
, förklarar Bodrum.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev