Amazon.se
Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
5 Oktober 2022
 
SLs nya spärrar är effektivitetung
SLs nya spärrar är effektivitetung

SL tar hårdare tag mot plankare

Publicerad: 2008-11-07

Efter gårdagens utspel om SL:s införande av boskapsvagnar i trafiken har man idag ännu en kontroversiell nyhet. SL ska sätta upp nya glasväggar, vilka är två meter höga, som ska göra det omöjligt att ta sig förbi spärrarna utan en giltig biljett. Glasväggarna kommer att konstrueras i olika utföranden, på tungt trafikerade stationer kommer de beklädas med taggtråd för att hindra plankning.

Totalt skall 182 stycken nya, två meter höga, glasväggar sättas upp i tunnelbane- och pendeltågsnätet till en kostnad av 800 miljoner kronor, pengar som är väl spenderade menar Jarl Klingon vid SL då man alltid kan få nya pengar från landstinget om de gamla tar slut.

De nya spärrarna är en del i en större satsning som syftar till att minska fusket och antalet fattiga i kollektivtrafiken. Andra satsningar är utbildning och utrustning till spärrvakterna som i samma veva döps om till Sturmspärrvakter.

- Systemet blir effektivt och effektivitetung är nummer eins! kommenterar Jarl Klingon, försäljningschef på SL.

Enligt SL:s beräkningar kostar fusket och svinnet cirka 200 miljoner kronor årligen, i form av uteblivna biljettintäkter. Pengar som man menar skulle kunna användas till bonus åt chefer och direktörer. Statistik har visat att plankning är vanligast bland arbetslösa, barn, samt unga människor i åldern 17-22, SL har en förklaring till detta mönster;

- Gemensamt för alla dessa grupper är att deras kranium har en väldigt liten omkrets, vilket innebär att de har en mindre hjärna och därav ett omoget och barnsligt sätt att resonera. Det är inte deras fel egentligen, de är som barn som aldrig kommer att växa upp, kommenterar Örjan Wohlin beteendeforskare vid SL.

- Helst av allt skulle vi vilja förbjuda dessa individer att vistas i lokaltrafiken, dock kan vi inte gå så långt. Men snart kommer däremot en bestämmelse om att de måste åka i separata vagnar så de hålls skilda från de andra resenärerna.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 6 kommentarer

Tacka vet jag Socker-Conny
Tacka vet jag Socker-Conny, som vek in smitare i spärren som straff.

Esau Persson, (för 42 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

SLSS
SL bytte namn från SS 1966. Skönt att se att de tagit fram sina gamla uniformer igen nu när det snart vankas jubileum!

max 60 tecken, (för 45 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Det händer igen
Har ni sett lägrena de bygger på Järvafältet??? Nu förstår man varför de byggde Kymlinge.

Motstnd nu, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

undergången närmar sig
http://www.youtube.com/watch?v=DrFGamXLmRc

Eva Braun, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Det här var det roligaste jag hört sen jag konfirmerade mig
Klockrent! "Man kan alltid få nya pengar från landstinget om de gamla tar slut." Undrar hur många miljoner SL plöjt ner i högteknologiska spärrar som folk hoppar över och flotta signalsystem som inte funkar... "Pengar som man skulle kunna använt till bonus åt chefer och direktörer", hahaa!

Steve, (för 59 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank