Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Söndag
1 Oktober 2023
 
Ett bortglömt brev har ändrat Sveriges tronföljd.
Ett bortglömt brev har ändrat Sveriges tronföljd.

Bernadotte avsatt efter att rättmätig tronarvinge hittats

Publicerad: 2010-04-12

Efter att en revolutionerande upptäckt gjordes på kungliga biblioteket i Stockholm för tre veckor sedan har nu den forne kungen, Carl Gustaf Bernadotte avsatts och en ny kung har tillträtt. Det var upptäckten av ett förseglat brev i det underjordiska arkivet under kungliga biblioteket som var den utlösande faktorn vilken i slutänden ledde till släkten Bernadottes avsättning.

Forskaren Nils Skarpström var den som hittade brevet då han skulle hämta en bok med svensk prosa från 1700-talet. Brevet var förseglat med Karl XIII eget sigill och förmodas ha legat bortglömt mellan pärmarna på boken sedan det placerades där. En otrolig upptäckt gjordes när brevet öppnades och lästes av en speciellt utsedd forskningsgrupp.

Brevet är skrivet av Karl XIII och berättar utförligt om hur han har en son som hållits hemlig och som lämnats över i en borgarfamilj för att där uppfostras i hemlighet. Denna tysta säkerhetsåtgärd har kungen beslutat om då han är rädd att ryska eller franska spioner ska förgifta pojken och på så vis rendera Sverige utan en tronarvinge.

En liten grupp historiker har alltid tvivlat på om Karl XIII:s adoption av Karl Johan, eller Jean Baptiste Bernadotte som hans franska namn var, verkligen ägde rum och menar att det var en efterkonstruktion av Carl Otto Mörner. Man menar dessutom att Karl XIII hela tiden haft andra planer och att kännedomen om hans tronarvinge genom brevets upptäckt nu bekräftar denna teori.

Det råder inget tvivel om brevets äkthet, vilket har fastställts både naturvetenskapligt genom kol 14 tidsdatering samt grafologiskt genom undersökning av handstil och namnunderskrift.
- Detta brev är skrivet av Karl XIII ett par år innan hans död, berättar Esbjörn Svensson, expert på den kungliga historien och regeringens rådgivare. I brevet namnger han sin rättmätige arvinge och vi måste nu enligt Sveriges grundlag återställa tronföljden.

- Om man nu tvunget ska tro på att vissa människor är mer viktiga än andra bara för att de fötts i en viss familj så är särskilt tronföljden och successionsordningen kärnan i hela den uppfattningen. Eftersom Bernadotte kom till tronen på felaktigt vis måste detta nu rättas till, och vi har en ny kung i rakt nedstigande led från Holstein-Gottorp släkten.

Den nya svenske kungen har spårats till en ung man i Göteborg, Magnus Kruber, litet är känt om honom förutom att han läser vid Chalmers och tycker om att äta sushi. Den nye kungen uppges även till hovets förfäran ha en stark Göteborgsdialekt.

När Svenskbladet når hans majestät konungen för en kommentar låter han hälsa att han för tillfället tänker inta en passiv roll tills dess att hans studier är avslutade;
- Jag har inte riktigt tagit ställning till allt det där ännu, det verkar lite begränsande. Jag vill gärna läsa mitt sista år och ta examen först, sen får jag välja om jag ska jobba utomlands eller ifall jag aktivt axlar rollen som statsöverhuvud. Vi får se, hela kungagrejen är ännu rätt så ny för mig.

Apanaget om 50 miljoner kronor per år kommer att vara välkommet för Magnus eftersom han har flera års studieskulder hos CSN och dessutom har tagit extra studielån eftersom att han studerade utomlands i ett helt år, han uppges ha levt på nudlar större delen av detta år.

Släkten Bernadotte har nu lämnat över alla de tillgångar de förskansade sig under tiden som kungafamilj samt har flyttat ut från de fastigheter som de tidigare förfogade över. Familjen Bernadotte uppges nu bo någonstans i en lägenhet på Östermalm vilken Madeleine Bernadottes pojkvän Jonas Bergström har finansierat genom ett lån till Carl Gustav. Enligt obekräftade källor överväger Victoria att flytta in med sin pojkväns familj i Ockelbo eftersom det varit svårt att hitta bostad i Stockholm och hon just skrivit in sig i bostadskön.

Arbetsförmedlingen vid Nybrogatan 15 på Östermalm bekräftar för Svenskbladet att en familj om fem nyligen har skrivit in sig. Berit Södervall, handläggare vid AMF Östermalm berättar;
- Situationen ar unik i och med att egentligen bara mamman i familjen haft ett riktigt jobb tidigare, men det var väldigt länge sen. Ingen i familjen har prövats mot arbetsmarknaden förut och vi tror att det kan bli svårt att få in dem i arbete.

- Som det ser ut i dagsläget så hoppas vi mamman i familjen ska kunna återvända till sin karriär som konferencier och hon står nu uppskriven som vid-behov:are vid Globens konferenscenter. Värst är situationen för fadern i familjen, han är 63 år gammal och saknar både yrkeserfarenhet och praktisk eller akademisk utbildning, det kan bli aktuellt med någon sorts kommunal arbetsstimulerande insats för hans del.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev