Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Borgs rollformulär från 1985 visar på uppenbart fusk i rollspelet Drakar  och Demoner.
Borgs rollformulär från 1985 visar på uppenbart fusk i rollspelet Drakar och Demoner.

Anders Borg avgår efter avslöjande

Publicerad: 2009-10-24

Statsminister Fredrik Reinfeldt krävde idag finansminsiter Anders Borgs avgång efter att det kommit fram att Borg fuskat i rollspelet Drakar och Demoner för över 20 år sedan. Det var en före detta kamrat i Borgs rollspelsgrupp som skickat in ett antal rollformulär till dagstidningarna, vilka sedan publicerat dessa i kritiska artiklar riktade gentemot finansministern.

De gamla rollformulären som publicerats i pressen dateras till circa hösten 1985,  ett av rollformulären visar tydligt hur Borg har fuskat till alla sina grundegenskaper till 18, det högsta tal som kan slås med tre stycken sex-sidiga tärningar. Dessutom har Borg också gått helt överstyr och höjt sitt intelligensvärde till 21, ett värde som var omöjligt för människor att ha i andra utgåvan av Drakar och Demoner.

Svenskbladet har sökt upp Magnus Edström, doktorand i ämnet "Svenska Rollspel" vid Linköpings universitet samt livslång nörd, för en kommentar kring det material som kommit fram;
- Ett sånt här rollformulär ett uppenbart tecken på fusk, Anders Borg måste ha slagt trippel sexa med tärningarna sex gånger på raken, det är väldigt väldigt osannolikt att något sånt skulle kunna inträffa.

- Dessutom om man utgår från människorasen i Drakar och Demoner finns det ingen som helst möjlighet att få ett värde över 18 i någon egenskap, det är uppenbart doktorerade siffror, tillägger Edström.

Mannen som avslöjade Borgs rollformulär, Håkan Rehnström, är en en före detta medlem av Anders Borgs rollspelsgrupp i Lindö utanför Norrköping. Rehnström säger att det var hans pliktkänsla som gjorde att han skickade in rollformulären till pressen;
- Anders fuskade alltid med grundegenskaperna när vi rullade rollpersoner, man fick kontrollera vad han skrev ned efter att ha rullat tärningarna. Och idag sitter en sån person och är ansvarig för hela Sveriges finanser, skandal!

Rehnström menar dessutom att detta bara är toppen av ett isberg;
- Anders hade alltid mycket mera utrustning och vapen än hans rollperson kunde bära.

Tidningarna var inte sena i sin kritik av finansministern;
- Hur ska vi kunna anförtro hela Sveriges budget till en person som uppenbarligen manipulerar siffror som han känner för, kommenterade Dagens Nyheters chefredaktör Gunilla Herlitz i tidningens inrikes ledare.

Andra tidningar var inte sena att stämma in i kritiken mot finansministern, många frågar sig dessutom hur Fredrik Reinfeldt kunnat upprepa samma pinsamma misstag som i början av sin regeringsperiod. Då var det Cecilia Stegö Chilò som utnämndes till kulturminister trots att hon inte hade betalt sin TV-licens på 15 år. Även Maria Borelius utnämndes tlil handelsminister, dock avgick hon efter endast åtta dagar då det kom fram att hon använt svart arbetskraft i hemmet samt att hon inte heller betalat TV-licensen på åtskilliga år. Båda utnämningarna följdes av ministrarnas avgång.

Under fredagen krävde Fredrik Reinfeldt mycket riktigt också Anders Borgs avgång, vid en efterföljande presskonferens motiverade han sitt krav;
- Uppgifter har framkommit vilka jag inte kände till vid Anders Borgs utnämning, dessa uppgifter gör nu att mitt förtroende för finansministern är skadat och jag har krävt hans avgång.

- Dessutom vill jag be om ursäkt till våra väljare, det var mycket slarvigt av mig att inte kontrollera alla uppgifter innan Borgs utnämning, p-böter, svart arbetskraft, tv-licens och fusk vid skapande av rollpersoner, tillade Reinfeldt.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev