Aftonbladets chefredaktör medgav idag något som en stor del av befolkningen länge misstänkt, tidningens rubriker är alla framslumpade av ett datorprogram.
Sedan 1992 har redaktionen använt sig av ett särskilt datorprogram som slumpvis genererar en rubrik baserat på ett antal slumpvis utvalda ord ur en databas bestående av både ord samt namn på diverse kändisar. Programmet har dock inte varit helt problemfritt, under åren utan har det haft en tendens att slumpa fram orden "nakenchock", "sex-attack", "spritfest" och "bantningstips" oftare än andra ord.
Datorprogrammet har haft flera begränsningar, 2007 förlorade programmet möjligheten att generera ett flertal olika nya rubriker när databasen förlorade ett av dess mest väl utnyttjde ord i samband med Anna Nicole Smiths död.
Aftonbladets chefredaktör Jan Helin berättar även att man experimenterat med att låta datorprogram generera tidningens artiklar för att på så vis göra sig helt oberoende av både journalister och det lilla uns av sanning som fanns i artiklarna.
- Vi har experimenterat med både datorer och människor som skriver artiklar, ett tag hade vi en distansavdelning med billiga Indier i Mumbai som tränats i att skriva på svenska och som pressade ut hundratals artiklar varje dag baserat på rubrikerna vi skickade till dem.
- Det visade sig dock att artiklarna de skrev var på tok för trovärdiga, ordentligt researchade och dessutom i flera fall riktigt intressanta, så vi spolade genast den idéen och lät våra svenska sensationsjournalister ta över igen, förklarar Helin.
Man har även prövat sig på att helautomatisera skrivningen av nyheter och krönikor genom att låta datorprogrammet skriva hela artikeln, men även detta visade sig vara en misslyckad satsning;
- Ingen av de datorgenerade krönikorna var ens i närheten så bitter och hatfull som en av Linda Skugges egenhändigt skrivna krönikor, förklarar Helin.
Birger Ollonborg