Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
Augusti är den månad då flest svenskar återvänder hem efter semestern.
Augusti är den månad då flest svenskar återvänder hem efter semestern.

Semesterskryt sprids på Facebook

Publicerad: 2011-08-08

Augusti månad har precis börjat och de sista långsemestrarna i Sverige tar nu slut, konsekvensen har blivit en flodvåg med skryt på Facebook.

I takt med att folk återvänder från sin semester översvämmas nu Facebook med diverse semesterbilder och föga övertygande skryt om hur trevliga och spännande semestrar bekanta har haft.

Undersökningar utförda av psykologer, beteendevetare och annat smart folk har dock visat att inte allting är riktigt som det framställs i bilder och kommentarer. Professor Göran Stollerud, kulturgeograf samt expert på filmen Sällskapsresan har analyserat över 5000 kommentarer på Facebook.

- En övervägande del av skrytet på Facebook försöker enbart maskera det faktum att ens semester har varit en total katastrof. Enligt våra analyser visar det sig at 8 av 10 semesterfirare snarare är glada över att vara hemma igen.

- Men det vill man såklart inte medge på Facebook, där vill man ju att allting ska se perfekt ut som hämtat från en dröm,
 förklarar Stollerud.

SEMESTERSKRYTET - Och vad det egentligen betyder

  • "Fantastiskt fina kvällar här på sommarstället" - Mygghelvete, fyra TV-kanaler, gnällande barn som saknar pojkvän/flickvän, bajsning sker på ett stinkande och flugfyllt torrdass.

  • "Skitsnygga killar här på italienska rivieran" - Allt är dyrt, i vattnet flyter bajskorvar och killarna är tjuvar med könssjukdomar.

  • "Fantastiskt fina kvällar här på campingen" - Man har egentligen hamnat bredvid familjen från helvetet som ständigt grälar och har fyra jobbiga ungar som väsnas och stör er hela tiden.

  • "Galet partajande varje kväll här i Grekland/Spanien/Turkiet" - Ingen har sovit på en vecka eftersom hotellet som kom med Sista-minutenbiljetten ligger precis ovanför discot.

  • "Vacker solnedgång här från båten" - Båten som ständigt ligger i hamn eftersom du inte har råd med bränsle än mindre avbetalningarna på den.

  • "Skitsnygga brudar på klubben i Corfu" - Alla tjejerna ignorerar dig och dina töntiga svenska polare, ingen får ligga. Skräniga engelsmän i fotbollströjor kör er från erat bordet på klubben och ni tröstäter gyros på en trottoar varje kväll.

  • "Allting är så billigt här i Thailand" - De lokala invånarna ser dig som en vandrande guldgruva och är som iglar. Överallt finns horder av jobbiga försäljare och du kan inte köpa någonting dyrare än en burk cola utan att behöva gräla om priset i en kvart.

  • "Ungarna stortrivs här på Disneyland/Skara Sommarland" - Egentligen tjatar de om allt de vill köpa och kräks i varenda papperskorg eftersom de ätit för mycket sockervadd, glass, popcorn och dessutom snurrar runt i karuseller och försöker få dig med på samma kräkrundor.

Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: HD SvD SvD2 SvD3 DN Norran HD aftonbladet arbetaren aftonbladet2 UNT SR
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 6 kommentarer

Nyhetstorka!
Denna artikel osar nyhetstorka. Larvigare jag har läst på länge. Kan hålla med om att vissa fb-användare skryter ovanligt mycket, men tolkningarna var bara larviga och det behövs väl knappast en artikel i SVD för att klargöra detta?!

Anna, (för 44 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

G.S
Göran Stollerud: Allvetare/Universalgeni. Ge människan ett par Nobelpris nån djefvla gång!

Psykopatrik, (för 47 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Count
lite lustigt men allting är ju bara bullshit? och 90% av de här sista exemplen är mer guilty pleasure än skryt. Att man varit på charter på Corfu är väl knappast något man talar särskillt högt om? Fantastiskt fina kvällar här på campingen? Galet partajande i Spanien/Turkiet? Seriöst?! Sen när fan var det något att skryta över?

CT, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

asdf
Haha, tja, även om hela den romantiska idn om semester är överskattad så kan man ju faktiskt ha en lyckad semester också!

Seymore Butts, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Faen:(
Stollerud kan hålla käft..Besserwisser där. Min semme var iallfall förtjusande tråkig.

Karl-Fridolf, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank