Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
1 Oktober 2022
 
En Big Mac ser aldrig likadan ut i verkligheten som i reklamen.
En Big Mac ser aldrig likadan ut i verkligheten som i reklamen.

McDonalds stäms för falsk marknadsföring

Publicerad: 2009-06-05

En stämningsansökan mot McDonalds Sverige lämnades in till Stockholms tingsrätt på fredagsmorgonen, stämningen går i korthet ut på att McDonalds hamburgare aldrig ser ut som de bilder som används i företagets marknadsföring.

Åtalet har sitt ursprung i en missnöjd kund som 2004 köpte hamburgare till sin familj hos McDonalds Drive-thru vid Barkarby Outlet norr om Stockholm, kunden, som uppges vara pappan i familjen, blev väldigt besviken när hamburgarna inte såg likadana ut som i McDonalds TV-reklam. Även resten av familjen reagerade starkt och kände sig lurade och djupt kränkta av McDonalds-restaurangen, när de klagade fick de ingen förklaring till situationen, utan erbjöds endast varsin gratis mjukglass med choklad- eller kolasås i bägare.

Pappan i familjen gav dock inte upp, utan kontaktade istället en advokat som nu under fem år förberett ett åtal om falsk marknadsföring mot snabbmatskedjan. Advokat Axel Gripensten är den jurist som leder åtalet mot McDonalds;
- Uppenbarligen kan man se att hamburgarna i McDonalds så kallade restauranger aldrig ser likadana ut som i deras reklam, varje kund som handlar på McDonalds är utsatt för bedrägeri. Tänk efter, om du till exempel ser en bild av en bil du vill köpa, på bilden är bilen helt ny och färgen är glansig, lacken är orepad, men när du sen åker för köpa bilen så får du en bil där lacken är repig och glansen gått ur, detta är falsk marknadsföring. Det är egentligen otroligt att man låtit detta pågå ostört i så många år, men nu har vi i alla fall för avsikt att ta itu med det här problemet en gång för alla, kommenterar Gripensten.

Gripsten anser att de har goda förutsättningar att vinna mot snabbmatsjätten, man har samlat bevis i över fem år i form av inspelad TV- och bioreklam samt urklippta och kopierade annonser i dagspressen, även McDonalds egen skyltning ingår i bevismaterialet.

McDonalds i Sverige har valt att inte kommentera fallet när Dagens Svenskbladet söker dem, dock har Kristin, 16 år, restaurangmedarbetare hos McDonalds på Kungsgatan kommenterat åtalet;
- Jag vill gå hem tidigare idag, men det beror på vilket humör Håkan är på, Håkan är våran chef alltså, han är rätt äcklig, pervo liksom. Men han skäller inte så mycket, eller åtminstone inte på oss tjejer i varje fall. Han skäller på killarna rätt ofta.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: svd HD
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 6 kommentarer

Re: Äta vid kassan ?
Det handlar nog mer om vad kassörskan ta betalt, äter du i restaurangen är det högre moms på maten än om du tar den med dig ut.

Max, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Äta vid kassan ?
Jag brukar ta med mig påsen och smyga in på muggen och äta istället, oftast renare där och så slipper man alla jävla snorungar...

Runkart Ballefjong, (för 48 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Re: Äta vid kassan ?
Jag har en Asperger symptom. Va är din ursäckt?

Roland M Doland, (för 51 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Äta vid kassan ?
Du måste vara mongo!?

Robert L, (för 51 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Äta vid kassan ?
Vad tror du? Det handlar om huruvida du vill ha maten i påse eller sitta i restaurangen. Dum gäst är vad du är.

blomqvist, (för 54 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Twingly BlogRank