Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Måndag
20 Maj 2024
 
Många Stormtroopers faller i kroniskt missbruk av alkohol eller droger.
Många Stormtroopers faller i kroniskt missbruk av alkohol eller droger.

En av fem Stormtroopers lider av psykiska besvär

Publicerad: 2009-03-20

En nyligen genomförd undersökning visar att så många som 21,3% av Stormtroopers upplever trauma och psykiska besvär som följd av att de bytte sida i kampen mellan gott och ont i universum när de gick över till den Mörka Sidan.

- Varje dag är en mardröm, jag får känslor av spänning, ängslan, oro, skräck och panik som kan övergå i varandra, berättar Stormtrooperklonen E4875634991, han är en av de många som fått diagnosen ''Star Wars Syndrom''

- Vi brukade vara vänner med Jedi-riddarna, vi umgicks både i strid och på fritiden. Men efter kejsarens direktiv 66 började vi jaga och döda alla Jediriddare. Efter det tog Kejsaren och Darth Vader kontrollen helt och plötsligt var det vi som var ''the bad guys'', ingen frågade oss vad vi tyckte, vi hade inget val.

Stormtroopern berättar hur han har överväldigats av skuldkänslor och ångest, hur han fick sömnproblem och började dricka alkohol. Till slut sjukskrevs han pga sina besvär och är sjukskriven än idag två år senare.

- Flera av mina vänner är i sämre skick än mig, många har blivit alkoholister, missbrukare eller hemlösa. Imperiet blundar för problemet, det existerar inte officiellt.

Undersökningen pekar på att hela 21.3% lider av dessa ångestladdade problem, dock kan mörkertalet vara stort då Imperiet ogärna delar med sig av information som kan klassificeras som känslig. Stormtrooperklon TY871132456 berättar att han lider oerhört av de handlingar han tvingats utföra i Imperiets tjänst.

- Som liten klon hade jag såklart mjukisdjur som alla andra, min särskilda teddybjörn som jag kallade Bobby var min bästa vän i våningssängen i baracken, det var många gånger jag somnade med honom i min famn. Hur tror du då det känns att skeppas ut till Endor och skjuta Ewoker? Jag äts upp inombords, jag kan inte sova, jag måste ta tabletter.

Teresia Mäkinen arbetar för natthärbärget ''Egen måne'', en organisation som arbetar för att hjälpa Stormtroopers, hon berättar att hon ofta hör liknande historier av andra Stormtroopers;

- De har ångest och fruktansvärt svårt att lita på människor, en del av dem hamnar hos oss men vi har begränsade möjligheter att ta hand om dem, Vi kan ge dem ett mål varm mat, putsa deras rustning och ge dem en säng för natten. Men vad de verkligen behöver är professionell hjälp och samtalsstöd.

- Ifall du är en Stormtrooper som upplever ångest, skuldkänslor och ängslan behöver du professionell hjälp vänd dig till en läkare så kan du få en remiss till en psykolog eller psykiater. Du kan också söka hjälp direkt på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning, kom ihåg att alla som arbetar inom vården har tystnadsplikt, kommenterar Teresia Mäkinen.

 


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev