Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
29 September 2022
 
En pilsk blick, en smaklös textkommentar och en ovårdad kuk gick inte hem hos tonårstjejerna.
En pilsk blick, en smaklös textkommentar och en ovårdad kuk gick inte hem hos tonårstjejerna.

Dag Finns snorre förstörde tiotusentals unga tjejers liv

Publicerad: 2010-10-20

Lagom inför julhandeln lanseras boken om 80-talets största ungdomstidning. På 80-talet bestod läsekretsen av 51 procent killar och 49 procent tjejer. Hårdrockare och syntare, alla fick sitt i 80-talets Okej. De hormonstinna killarna fick Samantha Fox utan tröja. För att se vad fjortistjejerna fick är man tvungen att blicka tillbaka.

Närmare sagt tillbaka till Okej nr 3, 1989. Ett slags "hemma hos"-reportage skall genomföras. Artisten är pudelfrillan och flickidolen Dag Finn - dampig frontfigur och sångare i norska rockbandet Sha-Boom. När Dag skall posera framför kameran inför en häftig idolbild som är tänkt att pryda ungdomarnas affischväggar spårar allt ur.

Bokens författare och reporter på tidningen, Jörgen Holmstedt, minns mycket väl upplägget:

- Fotografen föreslog att vi skulle ta en skumbadsbild. Tanken var att Dags genitalier skulle täckas helt av badskum. Problemet var att Dag bara lyckades krama fram två bubblor ur en schampoflaska. Det blev ett jävla liv. Dag fick nästan sparken från Sha-Boom.

Fotoresultatet blev dessutom närmast groteskt. Bristen på bakskum ledde till en ovälkommet exponerad och tidsenligt orakad pitt, som osade av en sluskig såväl som snuskig sängkammarfuktighet. Den fullkomligen trängde genom vattenytan, och in i hornhinnan på läsaren, menar experter som analyserat spektaklet.

En del som närstuderar bilden på Dag Finn i badkaret anser att popjournalistik definitivt var ballare på 80-talet.

- Den ser verkligen ut att ha lite halvfjong, undrar om det beror på att den är under vatten, spekulerar Göran Stollerud, bildanalytiker vid Försvarsmakten, när vi kräver ur honom en kommentar om bilden.

Andra blev svårt traumatiserade.
Annika Fredman, idag 29 år gammal, minns bilden med en rejäl avsmak:

- Första gången jag såg en man naken var i Okej. Det var Dag Finn, inte undra på att man blivit skruvad.

När hon via Svenskbladets utsände får nys om Jörgen Holmstedts Okej-bok, som innebär bland annat att Dag Finns ovårdade rockar-snorre sladdras upp upp till ytan än en gång, nu inför en ny läsarskara, håller hon händerna för huvudet och börjar skaka okontrollerat:

- Alla kvinnor i min årskull minns den här bilden med skräck och avsky. Det är verkligen inte okej någonstans att på nytt förstöra tiotusentals unga tjejers liv, så som våra blev förstörda.

Hon får något slags medhåll av sexologen- och kulturpedagogen Magdalena Bösenhielm-Krook:

- Den här karln är sjaskig. Riktigt jävla sjaskig. Och fy helvete vilken ohygglig kuk han fläkte fram. Lurvig i roten var den också. Skämmes!

Dag Finn själv tar lätt på kritiken när vi slutligen når honom för en kommentar gällande det nu tjugo år gamla rasandet över det porrfilmsdoftande badrumsreportaget:

- Jag vill bara ha tjejer som gör mig kåt. De andra skiter jag i.


Annons

Kjell Kriminell

Fler artiklar av Kjell Kriminell


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 10 kommentarer

Vänta lite nu, jag kommer snart.
Nu får vi alla ta en liten paus och lugna ner oss. 80-talet var den tiden när jag växte upp. Minnena finn kvar och det rycker i baguetten. Därför tar jag gärna en konstpaus och smyger undan lite så kommer jag ganska fort sedan. Den blir verkligen enorm, måste jag säga.

Leif Blygdberg, (för 23 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Förstörde liv? Patetiskt påstående!
Du har helt fel. Samantha Fox tuttar skapade en kolossal livsglädje som många av oss lever på ännu.

Max Bge-Jensen, (för 37 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

e
jaha

e, (för 37 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

LOL
Ifall den där Annika Fredman är seriös så är hon fan sorglig.

:), (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Förstörde liv? Patetiskt påstående!
Precis när man har hämtat sig från Oasis-lyssnande mumrikars nonsens om att Staffan Westerberg sabbade deras liv kommer nu det här. Alla borde kunnat räkna ut att även Dag Finn hade en dragg i brallorna även innan de fick syn på den. Och varför är Dags dragg mer upprörande än Samantha Fox byst och Madonnas muffla - bägge sågs i OKEJ då det begav sig? Gillar man inte bilden, bläddra förbi! Hur pinsamma kan nymoralister egentligen bli?

Erik Thompson, (för 52 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Prenumerera p Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank