Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
1 Oktober 2022
 
Antalet spädbarn med alkoholproblem har ökat mångfaldigt de senaste åren.
Antalet spädbarn med alkoholproblem har ökat mångfaldigt de senaste åren.

Chockerande ökning av spädbarnsalkoholism

Publicerad: 2009-09-28

Enligt ny statistik har fallen av spädbarnsalkoholimsmer än femdubblats under de senaste tre åren, bilden av en formlig våg av alkoholmissbruk målas nu upp i och med de nya siffrorna. Många föräldrar är dåliga på att se symtomen av alkoholism och är således helt ovetande om att deras deras spädbarn är fast i ett missbruk.

Stina och Victor Chavez-Karlsson, föräldrar till 15 månader gamla Ester misstänkte att något var fel när Ester var ovanligt trött och somnade mitt på ljusan dag, även när de körde omkring henne i hennes barnvagn på platser med mycket folk och oväsen kunde hon somna helt plötsligt. Stina och Victor var oroade men övertygade sig själva om att det nog bara var tillfälligt och att det skulle gå över.

Men så upptäckte de även att Ester pratade osammanhängande, hon sa bara enstaka ord och ibland kunde man inte ens förstå vad dem orden betydde. Dessutom kunde hon ibland bete sig aggressivt och slänga sina mjukisdjur omkring sig. Stina och Victor befarade att det kunde vara alkohol inblandat i bilden och fick sina farhågor bekräftade när man hittade en tom flaska julöl under Esters spjälsäng.
- Flaskan var ifrån i julas då vi hade julmiddag, den blev över och stod i en back i köket, vi tänkte inte på att den saknades, berättar pappa Victor.

Ester får nu dagliga doser av Antabus i vällingen av sina föräldrar och de har också lärt sig att vara mycket mer uppmärksamma på hur deras dotter beter sig;
- Vi förstår att det inte är lätt att vara en 15 månader gammal flicka och vi är numera mycket mer uppmärksamma på hur Ester beter sig, hur hon mår och på hennes humör, berättar mamma Stina.

Eva Rudeström, kurator vid Maria Ungdomsenhet på Söder i Stockholm berättar att allt fler nyblivna föräldrar hör av sig och är rädda att deras spädbarn konsumerar alkohol i smyg. Hon anser att det är viktigt för föräldrar att uppmärksamma på de symtom som kan antyda att deras barn är drabbat av alkoholism;
- Var uppmärksam på om ditt barn är ovanligt trött eller ifall de sluddrar när de pratar, om de inte kan forma ordentliga meningar är det ett tecken på att de är alkoholpåverkade. Även irrationellt beteende såsom att bråka, skrika "Da da da" och kasta saker omkring sig är tecken på att de är berusade.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 7 kommentarer

Lilla Lovis
Inom konsten har detta framgångsrikt behandlats av filosofen och poeten Lilla Lovis, i verket Ett litet barn, så här: "...en liten dotter med ölfärgad hy som dricker redbull-vodka utan att spy".

Max Bge-Jensen, (för 35 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: asfsasf
nej, blodigt allvar.

Emil, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

asfsasf
Detta är ett skämt antar jag?

fasgagsags, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Spadbarnsalkolism
Nar jag var ung lat mor doppa en handduk i whiskey som jag fick suga pa nar jag var ung. Jag blev aldrig alkolist som ung. Nu mar jag hur bra som helst. Man maste se till att foraldrana skoter barnens alkoholintag. Det ar de oansvariga som hamnar i samma sits som lilla Esters foraldrar.

Alex, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Tråkiga kommenetarererer
Tack för ditt inlägg. Läsarnas kommentarer är alltid viktiga. Efter att jag har läst det här så rekomenderar jag dig att läsa en annan nättidning istället. Kolla www.hemmets.se

Birger Ollonborg, (för 57 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!
Twingly BlogRank