Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
18 Juli 2024
 
Antalet spädbarn med alkoholproblem har ökat mångfaldigt de senaste åren.
Antalet spädbarn med alkoholproblem har ökat mångfaldigt de senaste åren.

Chockerande ökning av spädbarnsalkoholism

Publicerad: 2009-09-28

Enligt ny statistik har fallen av spädbarnsalkoholimsmer än femdubblats under de senaste tre åren, bilden av en formlig våg av alkoholmissbruk målas nu upp i och med de nya siffrorna. Många föräldrar är dåliga på att se symtomen av alkoholism och är således helt ovetande om att deras deras spädbarn är fast i ett missbruk.

Stina och Victor Chavez-Karlsson, föräldrar till 15 månader gamla Ester misstänkte att något var fel när Ester var ovanligt trött och somnade mitt på ljusan dag, även när de körde omkring henne i hennes barnvagn på platser med mycket folk och oväsen kunde hon somna helt plötsligt. Stina och Victor var oroade men övertygade sig själva om att det nog bara var tillfälligt och att det skulle gå över.

Men så upptäckte de även att Ester pratade osammanhängande, hon sa bara enstaka ord och ibland kunde man inte ens förstå vad dem orden betydde. Dessutom kunde hon ibland bete sig aggressivt och slänga sina mjukisdjur omkring sig. Stina och Victor befarade att det kunde vara alkohol inblandat i bilden och fick sina farhågor bekräftade när man hittade en tom flaska julöl under Esters spjälsäng.
- Flaskan var ifrån i julas då vi hade julmiddag, den blev över och stod i en back i köket, vi tänkte inte på att den saknades, berättar pappa Victor.

Ester får nu dagliga doser av Antabus i vällingen av sina föräldrar och de har också lärt sig att vara mycket mer uppmärksamma på hur deras dotter beter sig;
- Vi förstår att det inte är lätt att vara en 15 månader gammal flicka och vi är numera mycket mer uppmärksamma på hur Ester beter sig, hur hon mår och på hennes humör, berättar mamma Stina.

Eva Rudeström, kurator vid Maria Ungdomsenhet på Söder i Stockholm berättar att allt fler nyblivna föräldrar hör av sig och är rädda att deras spädbarn konsumerar alkohol i smyg. Hon anser att det är viktigt för föräldrar att uppmärksamma på de symtom som kan antyda att deras barn är drabbat av alkoholism;
- Var uppmärksam på om ditt barn är ovanligt trött eller ifall de sluddrar när de pratar, om de inte kan forma ordentliga meningar är det ett tecken på att de är alkoholpåverkade. Även irrationellt beteende såsom att bråka, skrika "Da da da" och kasta saker omkring sig är tecken på att de är berusade.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!