Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Måndag
20 Maj 2024
 
Barnbordet är en omänsklig och grym sedvänja enligt UNICEF.
Barnbordet är en omänsklig och grym sedvänja enligt UNICEF.

"Barnbordet" kan ge men för livet

Publicerad: 2011-09-30

Ny forskning visar att det så populära barnbordet som ofta nyttjas vid släktsammankomster och fester har en extremt negativ inverkan på barns mentala utveckling.

Barnpsykologer och experter vid Lunds Universitet bekräftar genom forskning att den känsla av nedvärdering och otillräcklighet som många barn känner när de sitter vid barnbordet följer med dom hela livet som en tung kvarnsten kring nacken. Senare i livet kan detta yttra sig som depressioner, våldsamma utbrott, schizofreni, brylcreemfixering eller spelberoende.

Thomas Burström 33 är en av många som fått grova psykiska besvär på grund av att hans föräldrar placerade honom vid ett så kallat "barnbord" vid flera tillfällen:
- Vi hade en stor släkt och när morsans två systrar och deras barn kom på besök fick jag alltid sitta med mina kusiner vid ett litet bord vid sidan om det stora bordet där de vuxna satt,

- Det fortsatte ända upp i 17-års åldern, jag fick sitta bredvid snoriga ungar vid ett bord vid sidan om, det var förfärligt,
snyftar Thomas och vi får avbryta intevjuen medan han försvinner iväg in på toaletten.

Femton minuter senare är Thomas tillbaka, från hans röda ögon kan vi se att han gråtit.
- Barnbordet krossade mitt självförtroende under 15 år, jag kunde inte lita på vuxna, skolan gick dåligt och betygen sjönk, som vuxen fick jag slutligen hjälp och kunde gå till en psykolog.


- Som tur var hade jag dock He-Man VHS videos när jag växte upp och därifrån fick jag ett etiskt patos, i annat fall hade jag helt klart varit knarkare vid det här laget,
förklarar Thomas.

I UNICEF:s årsrapport 2011 kritiseras Sverige starkt för vad man kallar "den mycket grymma, barbariska och omänskliga sedvänjan att placera barn separat vid ett mindre bord, ofta med färgglada plastmuggar istället för riktigt glas". Sverige jämförs med nationer som Laos, Burma och Pakistan där barnarbete och annat utnyttjande av minderåriga är vanligt.

Psykoterapeuten Kerstin Törnkvist är en av många som hjälper individer som skadats:
- De har svårt att fatta självständiga beslut, dom har även svårt att skaffa ett jobb och behålla det, de agerar helt utan ansvar, en del blir brottslingar och missbrukare.

- Allt har sitt ursprung i det omyndigförklarande som det innebär att sitta vid barnbordet, den som gör detta mot sitt barn är ett arsel, förklarar Törnkvist.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons