Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
På bilden; den föreslagna bonusen för Volvos 22.000 fabriksarbetare.
På bilden; den föreslagna bonusen för Volvos 22.000 fabriksarbetare.

Volvo inför nytt bonussystem

Publicerad: 2009-03-02

Volvokoncernen skapade under fredagen rubriker då deras särskilda ersättningskommitté berättade att de ville höja bonusen för Volvos 250 högsta chefer. Ersättningskommittén vill höja taket för koncernledningens rörliga lön. De vill också ge dem en massa pengar för det aktieprogram som de har vid sidan om. Kommittén föreslår att bolagsstämman den 1 april beslutar om en takhöjning för cirka 250 Volvochefer från 50 till 60 procent av den fasta lönen i år. Ledningen försäkrar dock att det inte är någon sorts elitistisk höjning, hela företaget kommer att få ta del av någon sorts bonus.

Biltillverkaren har tidigare hävdat att de genomlider en svår ekonomisk kris för tillfället och av de 30.000 arbetare man har i Sverige räknar man med att varsla 7.700 av dessa. Egon Finkström representant för Volvostyrelsen, berättade att den ekonomiska krisen gör sig påmind även bland styrelsen.

- Det är en extremt stressig situation vi befinner oss i på grund av denna globala finansiella kris och det enda som håller igång oss i styrelsen är de enorma förmögenheter vi tjänat ihop under tidigare år, berättar Finkström.

Dock är det inte endast ledningen som kommer att få höjd bonus, de 30.000 anställda, eller snarare, de 22.300 anställda som kommer vara kvar efter varslen kommer också att få en bonus bestående av en bulle samt ett glas mjölk.

- Detta är vårt sätt att tala om att våra arbetare är viktiga för oss, inte lika viktiga som oss i ledningen, men viktiga för att vi ska tjäna mer pengar som vi kan ge oss själva i bonus. Dessutom så är mjölk en av de viktigaste källorna av kalcium, berättar Finkström.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker att planerna att belöna Volvos 250 högsta chefer är stötande, och uttalade sig i Sveriges Televisions Agenda på söndagskvällen;

- Det här är provocerande givet att företaget har problem.

Kent Wikander, en av de volvoarbetare som nu lever i ovisshet över ifall han kommer att sägas upp kommenterar;

- Vi talar om personer som redan har sjusiffriga löner och enorma pensioner, och som kan leva i lyx resten av deras liv om de till exempel valde att pensionera sig imorgon. Men de tusentals arbetare de avskedar får sin vardag och sina drömmar krossade. Egentligen borde man bussa de varslade arbetarna till nästa styrelsemöte, ge dem en dunk bensin, ett paket tändstickor, lite rep och ett par stora träpålar.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev