Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Facebook r den viktigaste webbsidan i hela vrlden.
Facebook r den viktigaste webbsidan i hela vrlden.

Videosamtal kommer till Facebook

Publicerad: 2011-07-07

Facebook-grundaren Mark Zuckerberg meddelade att ”något fantastiskt” skulle presenteras vid onsdagens presskonferens. Nyheten var att videosamtal och gruppchatt nu kommer att nå samtliga av Facebooks användare.

Den nya tekniken innebär nu att 750 miljoner människor kan bli uppgringda av gamla vedervärdiga skolkamrater och tvingas lyssna till vad de ätit till frukost eller lunch. Man räknar även med att många personer kommer att ringa upp varandra för att skryta om deras egentligen misslyckade budgetsemester eller om deras fantastiska jobb som egentligen mestadels innebär att gråtrunka på kontorets låsta toalett.

Samtidigt kommer även olika typer av quiz-resultat på Facebook kommer nu att kunna skickas som SMS via Skype så att hela ens vänskapskrets kan få reda på vilken karaktär ur Friends man är, och man kan även få meddelanden när ens kompisar har köpt ny traktor i Farmville.

Robin Hjorth är en relativt vanlig 34-årig man som använder sig av Facebook, han berättar om sin reaktion på den nya videosamtalsfunktionen;
- Jag är bara på Facebook för att skryta inför mina vidriga före detta kollegor och äckliga forna klasskamrater, jag vill ha så lite med dem att göra som möjligt så jag kommer inte att ringa upp dem och sitta och leka full gubbe framför datorn, jag har bättre saker för mig.

Göran Stollerud, professor i sociala medier samt expert på porrstjärnor från 80-talet har kommenterat nyheten;
- De flesta personer som använder sig av Facebook gör det eftersom de kan trycka upp något i ansiktet på folk utan att behöva riskera att personen ifråga säger någonting tillbaka som kan avbryta deras hämningslösa skryt.

- De som verkligen vill tala med andra personer använder sig av någonting som kallas för telefon.


- I de fall där en person vill tala med någon samtidigt som de faktiskt ser personen ifråga används en tekniks som kallas för IRL eller "real life", förklarar Stollerud.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN IDG SVD SVD
Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev