Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
1 Oktober 2022
 
Problemet med matsvinnet är att priserna är alltför låga.
Problemet med matsvinnet är att priserna är alltför låga.

Snåla kunder orsakar svinn för matbutiker

Publicerad: 2010-07-28

De stora matvarukedjorna har på senare tid kritiserats över den stora mängd mat som de varje år kastar bort.

Bara inom Coop Forum och Coop Konsum slängs omkring 1 200 ton kött varje år. 1995 uppskattades Coop Sveriges totala matsvinn till 11 000 ton per år. Till den totala siffra bortslängt livsmedel tillkommer också den mat som slängs bort av ICA och Hemköp.

Man räknar med att det totala svinnet av mat per år troligen uppgår till runt 40 000 ton, tillräckligt med mat för att kunna hålla ett land som Eritrea eller Somalia helt utan svält. Man räknar även med att klimateffekten av den bortslängda maten är enormt stor.

Matvarukedjorna har identifierat problemet, men menar att det inte finns någon enkel lösning på det, Elin Stenberg-Wilkins, säljchef vid Coop Sverige berättar;
- Problemet ligger hos våra snåla kunder, de vill inte betala vad vi vill ha för maten och därför slänger vi hellre bort den. Kunderna är för jävligt jobbiga, de tänker bara på sig själva.

- Vi sätter ett pris och det ska gälla, vi vill inte rea ut mat med ett låg pris från början, då kanske folk skulle inse hur lurade de varit under de senaste 30 åren som rått av det svenska matmonopolet.

Även andra matvarukedjor har identifierat just kunden som roten till själva problemet,  Anders Erlandsson, ägare till ICA Maxi i Botkyrka kommenterar;
- Vi på ICA hade en jättebra lösning på det här problemet med gammalt kött, vi malde ned det och märkte om det med nytt datum helt enkelt, men se då klagade folk, kunder är aldrig nöjda, alltid ska de gnälla över något.

Professor Göran Stollerud, professor i företagsekonomi och nationalekonomi vid Lunds universitet har kommenterat situationen;
- Ska det verkligen krävas att man är professor i företagsekonomi för att lista ut att det är bäst att sänka priset på maten från första början så man säljer ut allting. Man får fler kunder som kan köpa på sig och kanske spara maten hemma i frysen, och det är mycket bättre klimatmässigt än att bara slänga bort maten.

- Ett annat sätt att formulera problemet är att mathandlarna ska sluta vara så förbannat jävla fittigt giriga.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DN Sydsvenskan SvD
Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 7 kommentarer

svenskar vet inte
svenskar vet inte hur billig mat de har. jämfört mot lönen har maten bara blivit billigare och billigare på 25år. lösgodiset kostade 10kr hg 20år sen. köttet var mycket dyrare. särskilt ekologiska varor är överlag svinbilliga i sverige ofta halva priset jämfört mot våra grannländer. Ändå klagar svenskar.det är för att de aldrig kan njuta av livet utan är skolade från barnsben att bara tänka på att spara pengar vare sig de är hemma eller på semester.

svenskar snla, (för 49 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

vakna
tror inte en sekund på denna artikel! låter det rimligt att coop sveriges säljchef skulle säga detta till pressen "Vi sätter ett pris och det ska gälla, vi vill inte rea ut mat med ett låg pris från början, då kanske folk skulle inse hur lurade de varit under de senaste 30 åren som rått av det svenska matmonopolet". kom igen........

godtrogen, (för 50 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Mat håller inte så länge...
Just det! Folk är så jävla bortskämda! Precis som att man skulle kunna bli illamående eller sjuk bara för att maten är lite skämd. På 1800-talet använde man aldrig fräscha råvaror - folk tycket att det inte smakade något om det inte var lite mögel i kanterna. Vi måste genast ta bort best-före-datum och låta Marknaden bestämma vad som är bäst för dumskallarna.

Icander, (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Mat håller inte så länge....
Förr i tiden var folk inte så jävla slösaktiga. Men det klart då var vi heller inte så bortskämda utan visste att vi borde vara tacksamma över det vi har. Kom ihåg, större delen av världen överlever på skämt vatten och rutten gröt. kanske en kokad banan.

En bortskmd vsterlnning, (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Mat håller inte så länge...
vore Jävligt bra om folk kunde få in i sina huvuden att Mjölk håller i en hel jävla vecka (oftast längre) efter att bästföredatumet gått ut om du har den i kylen och att inte va så jävla bortskämt kräsna när det kommer till frukt och grönt. Släng mat när den luktar illa eller är uppenbart skämd.

En bortskmd vsterlnning, (för 53 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev
Twingly BlogRank