Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Torsdag
20 Juni 2024
 
Bara för att något är Svenskt betyder det inte att det är så jävla bra.
Bara för att något är Svenskt betyder det inte att det är så jävla bra.

LiDL är inte så jävla dåliga ändå va?

Publicerad: 2009-11-27

Tusentals svensson fick idag äta upp sin kritik mot LiDL då det visade sig att själva ordföranden för de svenska köttbönderna och en av medlemmarna i Scans styrelse har en av de värst skötta gårdarna i landet.

Skandalen hos de svenska grisfarmerna visade på bristfälliga förhållanden vad gäller hygien med bland annat avlidna grisar som lämnats att ruttna bland levande grisar som samtidigt passade på att äta av deras döda kamrater och på så vis få i sig likbakterier. Dessutom avslöjades enorma brister vad gällde grisarnas miljö, de var instängda dygnet runt med dålig ventilation och saknade helt halm och strå.

När pressen sökte Lars Hultström, ägaren till en av de värsta gårdarna, gjorde han sin bästa imitation av belgaren Rom Houben som legat i koma i 23 år;
- Jag fattar ingenting, jag vet ingenting, vad pratar ni om?

När den tyska matvarukedjan LiDL etablerade sig i Sverige 2004 fick den snabbt motjuck på grund av folks ingrodda fördomar som skapats av det svenska matmonopolet som bara haft två stora leverantörer i mannaminne.

Höjden av svenskarnas misstänksamhet riktades mot LiDLs chips av det egna märket Crusti Croc, hur kunde egentligen en chipspåse kosta 9,99 kronor när Estrellas och OLWs chips kostar minst det dubbla? Antingen hade någon lurat dem i flera år eller så var priset på potatis i Sverige mycket dyrare än i Tyskland.

Torgny Eriksson, 42 byggare, berättar;
- Jag skulle aldrig kunna tänka mig att dricka tysk mjölk, jag menar den är ju tysk, eller hur? Tyskar är som mutanter eller rymdvarelser, deras mjölk eller kött kan inte ätas av svenskar.

Ulf Svensson 31 instämmer i denna åsikt;
- Om det är tillverkat i Tyskland så är det per automatik dålig kvalitet så måste det vara. Våra svenska varor är alltid överlägsna, ungefär som den svenska rasen alltid är överlägsen alla utlänningar.

Sebastian Lampenius, matexpert, berättar;
- Sverige är så litet och har haft så dålig konkurrens inom matvaruhandeln, det är därför Scan kan sälja "grillkorv" som det bara är 34% kött i till svenska konsumenter. På grund av övertro till våra svenska varumärken kunde även ICA-handlare märka om kött i flera år.

- Vår instängda lilla marknad har också gjort att vi har en övertro på vara rätt mediokra svenska matvarumärken. Det är dags för Svensson att fråga sig om Aladdins chokladaskar verkligen är en definition av lyx, eller om det bara råkade vara det enda valet vi hade i 50 år


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD DI kristianstadbladet KvP KvP2 Aftonbladet GT DN GT2
Annons
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!