Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Rika som vill rädda sin förmögenhet förföljs världen över med hjälp av hemska foton på fattiga barn
Rika som vill rädda sin förmögenhet förföljs världen över med hjälp av hemska foton på fattiga barn

Fattiga förtrycker rika

Publicerad: 2011-06-30

Vi rika har fått nog, vi orkar inte med denna förföljelse längre, lämna oss ifred!

Så lyder uppmaningen från den nystartade organisationen "Världens Rika" (VR). Man vill försvara den lilla minoritet av jordens befolkning (ca 10%) som äger 90% av jordens tillgångar, mot den fattiga och förtryckande majoriteten.

Enligt "Världens Rika" stjäls oerhörda summor från förmögna familjer i form av skatt. Pengar som de sedan inte ser röken av. Därför tvingas rika människor vallfärda från land till land med sina sedelbuntar och höra sig för om det finns härbärge för dem och deras pengar. Men ofta blir det kalla handen, man vill stjäla deras pengar ifrån dem, i form av skatt, överallt.

Längs våra kuster ser man lyxkryssare med vilsna rikingar som inte vågar slå sig till ro någonstans. En äldre herre berättar att han satt på soldäck bredvid fartygets bassäng, när plötsligt en liten båt med minst hundra döende somalier dök upp några hundra meter från lyxkryssaren. Och både barn och vuxna skrek så att den äldre herren fick ont i huvudet.
- Varför får aldrig vila ifred, varför ska packet jaga oss var vi än är?


Ett ungt par berättar om hur de satt och sörplade ostron, när någon vid bordet bredvid plockade upp en tidning med ett fattigt barn som tittade anklagande på ostronsörplarna.
- Jag mådde mycket dåligt, berättar den unga kvinnan. Ungen tittade på mig som om det var mitt fel att han fick svälta. Jag kan väl inte hjälpa att han har lata föräldrar som inte gör rätt för sig?
- Sen var den middagen förstörd.

"Världens Rika" menar att det ser ungefär likadant ut över hela världen, fattiga människor lever gott på de rikas bekostnad. Man kastar bidrag på dem i alla länder, och fattiga kan få både gratis kläder och mat från olika frivilligorganisationer, medan de rika själva måste bekosta sin garderob och sina måltider.

- Det är djupt orättvist, säger en medelklassjournalist vid Dagens Nyheter, som inte alls är särskilt rik, men som gärna vill hålla sig väl med överklassen. Journalisten vill vara anonym och vill absolut inte att vi berättar för våra läsare att hon heter Hanne Kjöller.

Göran Stollerud, professor vid Södertörns högskola är expert på fattiga och rika och han kommenterar:
- Om bara de rika kunde betala anständiga löner och inte plocka ut skyhöga vinster från företagen, så hade vi inte haft så många fattiga människor i världen. Dessutom är någorlunda höga skatter bra, både för rika och fattiga, eftersom pengarna går till vår välfärd. Till exempel sjukhus, som både är stora arbetsplatser och god vård för den som ska bli frisk och komma ut i produktionen igen.

- Men rika har en gen som gör dem extra dumma och egoistiska. Vi ville först inte tro det, men empiriska studier har bekräftat tesen.


Annons

Ruffa Rövardotter

Fler artiklar av Ruffa Rövardotter


Relaterade länkar: Swedwatch Aftonbladet Aftonbladet blogg DN HD Helga von Pitbull Elin Grelsson GP Rädda Barnens replik till Hanne Kjöller
Annons
Cuzz Cazooka
Svenskbladet är lugnt ... säger Liam