Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Onsdag
28 September 2022
 
Svensk pyttipanna är en hit i Japan.
Svensk pyttipanna är en hit i Japan.

Svensk pyttipanna en succé i Japan

Publicerad: 2010-02-20

Den klassiska svenska maträtten pyttipanna når nu stora framgångar i Japan, på så kallade 'Pyttbarer' i Tokyo träffas numera unga trendiga japaner går för att äta pyttipanna tillsammans.

På den senaste tiden har pyttbarerna poppat upp likt shittakesvampar över Tokyo, hela fenomenet tillskrivs en svensk utbytesstudent som för ett halvår sedan medverkade i Genki tonight show, en av landets populäraste talk shower. Studenten fick laga en "typiskt svensk" maträtt åt de medverkande och valde då pyttipanna, vilket gick hem hos de kräsna japanska smaklökarna, succén var ett faktum.

En av de många unga japaner som ofta äter pyttipanna är Hiroshi Takaneda 24 från Tokyo, han berättar varför han tycker om den svenska maträtten;
- Pytt är så olik japansk mat, jag älskar kombinationen med stekt ägg och rödbetor. Det salta i rätten kompenseras av de uppfriskande rödbetorna.

- De många små ingredienserna gör det spännande. Dessutom kan man dricka en sån där svensk kungöl till maten, berättar Hiroshi.

Pyttipannan har nu nått sådan popularitet att flera av de icke-japaner som bor i landet också börjat starta pyttbarer för att rida på populariteten. Ibland med hyfsade recept men allt som oftast bara bleka kopior.

Masumi Yoshiya 25 från Osaka, är en av de många unga japaner som regelbundet äter pyttipanna, hon berättar att många östasiater nu imiterar den svenska maträtten, indier säljer currypytt och vietnameser säljer wokad potatis med räkor. En del restauranger gått så långt att de börjat med så kallad pyttbuffé, ett urval av stekt potatis, lök, morötter och billigt kött som man får blanda själv.

- Vi brukar alltid se efter ifall ägaren till restaurangen är svensk eller ifall det sitter några svenskar och äter där. Det är ett bra tecken på att de serverar äkta svensk mat och inte någon äcklig buffé, berättar Masumi.

Ätandet av pyttipanna har också förknippats med diverse olika fakta kring sederna i ursprungslandet Sverige;
- En av mina vänner säger att riktig pyttipanna alltid innehåller minst två olika sorters kött och lök, och den serveras alltid med rödbetor, lingonsylt och ett stekt ägg som förrätt, berättar Masumi för oss.

- Nej, rättar Masumis vän Hitomi henne, ägget äter man tillsammans med pytten, och dessutom ska man också ha knäckebröd till pyttipanna. Fast lingonsylt och rödbetor stämmer, alla svenskar äter alltid pyttipanna med massor av lingonsylt.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Lsarnas kommentarer
Antal kommentarer: av 8 kommentarer

Re: Kan man få ruten fisk med lingonsylt?
HAHAHAHAHA BÄST!!!

Ulla, (för 54 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Kan man få ruten fisk med lingonsylt?
Japanerna har alltid varit lite kräsna, tror att det är lite speciellt med rå mat. I Sverige så är rå mat för mesar, riktiga män/kvinnor äter rutten mat! Ja, rutten fisk FTW!

Ich heisse Gunther, (för 54 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: Right
Det är enkelt gå utmed att det är sug på svenskar i tv shower men Det är ett krav att bo i japan. Så kommer massor av vilsna själar att Spontan emigrera och bosätta sig i japan. Och balansen är nådd med råge av svenskar som drömmer om att bli förnedrade I tv.

Befolknings administratren, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Right
Nu måste ju Japan importera 200000 svenskar allt enligt det mångkulturella paradigmet.

Robin Shadowes, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentar

Re: hardecore - annars fåre va
Är det verkligen inne att äta typ rå val

Tnk p de sm djuren, (för 55 år sen) Svara kommentar Svara kommentarAnnons
Helfoder för hund och baby
Twingly BlogRank