Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet p Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Fredag
19 April 2024
 
Livet i Ryssland r lite som en jvligt trist version av Allo Allo.
Livet i Ryssland r lite som en jvligt trist version av Allo Allo.

Svensk diplomat "smutskastad" i Ryssland

Publicerad: 2009-12-16

Den ryska tv-kanalen NTV, som är den tredje största i hela Ryssland, visade i går kväll ett långt nyhetsinslag om hur en svensk diplomat illegalt sålt damstrumpbyxor på olika marknader i Moskva. I sin diplomatregistrerade bil ska han ha kört varje vecka till Moskva där han satte upp affischer och därefter sålt strumporna på en marknad i Moskvas utkanter.

Skandalen väcker dock frågan om varför ett ryskt nyhetsprogram visar ett nästan fyra minuter långt inslag om en, i sammanhanget, bagatellartad affär. Om diplomater gör bort sig brukar detta skötas i tysthet och inte basuneras ut i media ifall det inte rör sig om allvarliga incidenter som spionage.

UD är övertygade om att Ryska myndigheter vill smutskasta diplomaten som hämnd efter att en rysk diplomats hustru förra veckan greps för snatteri i Stockholm. Efter noga övervägande har dock UD valt att inte se allvarligt på händelsen utan drar istället tillbaka den svenske diplomaten från Ryssland utan protest;
- Vi tänkte först klaga hos ryssarna men vi har varit så upptagna med att skratta arslet av oss, damstrumpor? Har ryssarna insett vilken bild av sig själva de ger till omvärlden? Vi trodde att det var dem som ville smutskasta oss, kommenterar en högt uppsatt tjänsteman inom UD som vill förbli anonym.

- Är det år 2009 i Ryssland eller är det 30-tal och ransonering? Är ryska fruntimmer desperata och utfattiga så att de går och läser lappar för att köpa strumpbyxor? Har dem butiker och shopping center i Ryssland?

Även den svenska allmänheten verkar i vara konfunderade över vad som hänt i Ryssland. Lise-lott Runberg 36 från Uppsala kommenterar;
- Strumpbyxor är ju inte direkt svårt att få tag på här i Sverige eller någon annanstans i Europa, inte dyrt heller. Det måste vara bra sug på strumpbyxor i Ryssland om det ska vara lönt att sälja dem på marknader, och ryskorna måste vara bra desperata. Jag undrar om de någonsin hört talas om saker som läppstift och mascara ens?

Johan Fridolfsson 43 år, butiksbiträde vid H&M på Drottninggatan i Stockholm kommenterar;
- Jag har aldrig varit i Ryssland, men jag tänker mig att det är lite som under andra världskriget, det är ständig ransonering, de flesta bär uniform och folk blir glada ifall de får tag på saker som en korv, ett paket cigg och ett par strumpbyxor i nylon.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: DT SR DI DL DagensPS E24 SvD SR2 NT SVT Nyhetskanalen HD SvD2 DN DN2
Annons
Cuzz Cazooka
Helfoder för hund och baby