Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
22 Juni 2024
 
Om danskarna tyckte sina prylar var så jävla viktiga kanske de skulle ha sett till att vinna kriget.
Om danskarna tyckte sina prylar var så jävla viktiga kanske de skulle ha sett till att vinna kriget.

Storbritannien återkräver vikingaplundring från Sverige

Publicerad: 2009-12-07

Danmarks kulturminister Carina Christensen har nu kontaktat sin svenska kollega med avsikt att starta samtal om en eventuell återlämning av den danska lagboken Jyske lov, som sedan flera hundra år finns i Sveriges ägo. Lagboken är den äldsta nedskrivna beskrivningen av Danmarks lag och härstammar från medeltiden, den togs som krigsbyte under 1650-talet, för nästan 360 år sedan.

Kravet från Danmark har nu utlöst en dominioeffekt då Storbritanniens utrikesminister David Miliband nu ställt krav på att de skandinaviska nationerna ska återbörda plundringsgods från perioden 792 år efter kristus fram till år 1100 då vikingaräderna avtog. Först vill man att allt som stals från klostret Lindisfarne återlämnas men ett stort problem är dock att det är svårt att veta vem det var som plundrade klostret i Lindisfarne, Norrmännen skyller på danskarna och danskarna skyller på svenskarna, Svenskarna i sin tur säger att Danmark och Norge ligger närmre och att det därför är sannolikare att någon av de två nationerna ska stå till svars.

Storbritannien i sin tur har fått krav från Egypten som vill ha tillbaka över 700 mumier och tusentals statyer som stals under kolonialtiden. Flera olika krav har dessutom utlösts över den europeiska kontinenten då olika nationer kräver tillbaka olika föremål av andra länder.

Det är det nationalistiska partiet Dansk Folkeparti som har drivit på frågan om Jyske lov i den danska borgerliga regeringen som man ingår i. Experter räknar dock med att det kan bli svåra förhandlingar även om man från danskt håll kan erbjuda svenska verk som befinner sig i dansk ägo. Sveriges riksbibliotekarie Gunnar Sahlin har kommenterat situationen;
- Om danskarna nu tycker att deras lagbok är så himla viktig kan man fråga sig varför de förlorade den överhuvudtaget? Vore det inte bättre ifall de slagits som män på 1600-talet istället för att komma gnällandes som kvinnor under 2000-talet?

- Boken har varit borta i nästan 360 år, varför vill de ha den nu? Kan danskarna inte sin egen lag eller vad står på? Vart ska det här ta slut, ska vi tömma Historiska museet och skicka alla saker till sitt ursprungsland? Min åsikt är att om danskarna vill ha boken så får de avsluta jobbet de inte klarade på 1600-talet, skicka danska flottan, kom igen bara danskjävlar.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Relaterade länkar: SvD SydSv E24
Annons
Cuzz Cazooka
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev