Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Richard  Williamsson och Påven Benedictus XVI
Richard Williamsson och Påven Benedictus XVI

Påven prisar svenskt vårtmedel

Publicerad: 2009-03-13

GENÈVE Idag kom påven Benedictus XVI med sitt första ”mea culpa” i Williamsson-affären. Påven medger i sitt brev till Vatikanen att ”misstag” begicks när bannlysningen av förintelseförnekaren hävdes. Samtidigt passar han på att tipsa biskopen om ett svenskt vårtmedel.

Dagens Svenskbladet kan som enda svenska dagstidning publicera det som upptäcktes på baksidan av kladden till påvens omtalade brev. Det officiella brevet är riktat till kyrkans biskopar där han erkänner att det var ”sjukt klantigt” att häva bannlysningen (exkommuniceringen) av biskop Richard Williamsson. Den kontroversielle biskopen förnekade existensen av gaskammare i Nazityskland. Förutom att han gravt förringat antalet döda under under judeutrotningen har han hörts vråla ”Gas chambers in my ass!” på en bierstube i Gelnhausen. Påven erkänner att fallet med Williamsson är en smula generande och inte förklarats tillräckligt tydligt. Han skyller också öppet på att Vatikanen inte kontrollerat Williamssons bakgrund tillräckligt noga.

- Det finns ju Internet, menar Benedictus XVI.

Men på det kladdpapper som påven kluddat ned det mesta av brevets innehåll innan det lämnades vidare för tryck fanns åsikter som aldrig var avsedda för offentlighetens ljus. På baksidan av pappret fanns avtryck från en blyertspenna som sedan hade suddats bort för att inte kunna läsas. Med ett gammalt hederligt Hajk-knep kunde en blyertsexpert från Mölndal  få de ord påven kluddat ner att framträda på nytt. Det Benedictus XVI försökt dölja visade sig vara en kort dikt:

Vårta vårta på läppen där

du hör inte hemma i vår kyrkosfär.

ACO vårtmedel is the shit,

tag och använd för i helvete!

Ann Ahl, Dagens Svenskbladets egna Diktdoktor, fick i uppdrag att tolka och bedöma dikten och hon menar att påven sitter på oanade poetiska färdigheter:

- Han är ett geni! Titta bara på diktens början:

Vårta vårta på läppen där

- En simpel men ack så knivskarp parafrasering av ”Spegel spegel på väggen där…” Vi hajar till, sugs direkt in i påvens Point of View. Vi behöver inte ens känna till hur han till och från under större delen av åttiotalet trilskades med stora blämmor och vårtor i ansiktet för att kunna leva oss in i hans lidande. Inte bara det, han målar upp en slags dualism där han dels drabbas av sina egna minnen men också känner starkt med sin vårtbesudlade biskopsbroder.

du hör inte hemma i vår kyrkosfär

- Fantastiskt! Här markerar påven ändå tydligt sin ståndpunkt. Han säger klart och trosenligt: ”Richard Williamsson, du hör inte hemma här i vår kyrka, för du är för vårtig”. I raden efter hyllar han det svenska medicinvidundret ACO, ja han mer eller mindre prisar det högklassiga vårtmedlet. I en enda kort rapp fras bevisar påven att han, sin höga post till trots, ändå kan tala som ett folkets man:

ACO vårtmedel is the shit

- Det är exakt i tiden rätt formulerat, med den lätt teveinspirerade frasen sätter han pricken över i:et. Här klämmer han fram diktens sanna essens, den sitter som en rökare i krysset av Rudi Völler, ja som en stor jävla vårta i ansiktet.

tag och använd för i helvete! 

- Diktens sista fras. Den är så frapperande! Vi får ta del av påvens frustration. Det är tydligt att det inte har gått som han tänkt sig, och just det faktum att dessa ord finns på baksidan av kladden till hans ”mea culpa” gör det hela ännu mer beklämmande. Han vill så gärna häva banningen av Williamsson, men samtidigt så kan han inte och tvingas då hålla inne med sitt raseri. Det är som att han säger ”när ska du fatta att du behöver behandla dig, gubbstrutt!?”

- Och inte skräder han sina ord heller, klart tänkvärt är att diktens sista ord är just ”helvete”. Denna plats, metafor, villfarelse som påven och hela det kyrkliga samfundet alltid håller på minst en replängds avstånd. Men hans inre tankar ruvar på en idé, något som kan innebära att helvetet kommer att bli en sista hållplats - antigen för honom själv eller för sin vårtige vän. Han sitter där och vickar på stolen. Den heliga stolen om ni så vill. Väger av och an. Helvetet lurar precis bakom honom, och han är så tydligt medveten om det. Vill han kanske rent av vicka över?

En av Vatikanens städerskor kan rapportera om för påven ytterligare komprometterande uppgifter. Hon berättar att utöver detta hemliga kladdpapper finns fotografier som hon själv hittat i påvens papperskorg.

- Ja det stämmer, bekräftar hon när vi når henne över telefon. Porträttfoton på biskop Richard Williamsson.
Hon berättar att på var och ett av fotona har påven med tuschpenna försökt dölja biskopens vårtor. Metoden? Att rita dit olika sorters mustasch.

- På ett av dem har Williamsson prytts med en mörk, i det närmaste fyrkantig mustasch, fortsätter städerskan. Den täcker nätt och jämt vårtan på överläppen och jag tror ni nog förstår vilken ettrig liten stridskåt spillevink jag tycker han liknar på just det fotot.
Vi har sökt Benedictus XVI för en kommentar men hans hattmakare låter hälsa att han sällan talar med sekulariserad media även om påvens hjärta bankar extra mycket för svenska vårtmedel.


Annons

Dolph Dilfson

Fler artiklar av Dolph Dilfson


Annons
Prenumerera på Dagens Svenskbladets Nyhetsbrev