Dagens Svenskbladet
Svenskbladets Officiella Twitter-kanal
Svenskbladet på Facebook
Senaste nytt - RSS feed
Svenskbladet via RSS
Lördag
20 Juli 2024
 
Knut dagarna efter han insett att han var inspärrad för resten av livet.
Knut dagarna efter han insett att han var inspärrad för resten av livet.

Omvänd "ful ankunge"-effekt dödade isbjörnen Knut

Publicerad: 2011-03-29

Nya uppgifter från djurparken i Tyskland gör gällande att isbjörnen Knut dog av människors skenhelighet.

Djurskötaren Horst Walderschwarz berättar för Svenskbladet;
- Det var en massa jävla folk som ville dämpa sitt dåliga samvete genom att besöka en isbjörn som de för stunden tyckte var söt, men samtidigt var det de människorna som höll Knut fången i en djurpark.

Människor som i sina yrkesliv och relationer med andra människor betedde sig som kompletta arsel fann i Knut en tröst, en söt och gullig liten vit och mjuk isbjörnsunge blev för dem det känslomässiga utloppet de inte hade i sin vardag. Inte helt olikt de människor som tycker synd om djur de ser på TV men går förbi hemlösa på gatan utan att titta på dem.

När Knut insåg att han växt upp till en stor björn, blivit vuxen, ful och tjock blev han deprimerad. Han kom sedan även till insikt om att han var instängd I en djurpark där han skulle komma att spendera resten av sitt liv, varje dag skulle hans situation vara till nöje för feta medelålders tyska damer och snoriga ungar.

Djurskötaren Walderschwarz berättar;
- Knut insåg helt enkelt vad han var, en isbjörn som folk utnyttjat för känsloutlopp, en björn som kommer spendera hela sitt liv instängd på en djurpark, gråtrunkandes sig själv till sömn varje kväll.

- Det var något som brast i Knut då han kom till insikt om detta, han var inte sig själv längre, han fick dålig aptit och sov dålig, till slut hittade vi honom drunknad i hans inhägnad, mycket tyder på att han antingen dog av depression eller dränkte sig själv medvetet, förklarar Horst.


Annons

Birger Ollonborg

Fler artiklar av Birger Ollonborg


Annons
Cuzz Cazooka
Slipp hängpattarna - köp en korsett från Bella-Jane!